- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сама је ударила на систем – и победила: „Увели су ми санкције само зато што сам Рускиња“

© Sputnik / Алексей Майшев / Уђи у базу фотографијаМарија Ласицкене, руска скакачица у вис
Марија Ласицкене, руска скакачица у вис - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Марија Ласицкене, руска атлетичарка, водила је самосталну правну борбу за своје право да се такмичи под заставом Русије која јој је омогућула да освоји златну медаљу на Олимпијским играма у Токију, а за цео поступак надлежни у Русији нису ни знали.
Ласицкене се побунила због потенцијалне забране такмичења руским спортистима на великим такмичењима због хајке Светске антидопинг агенције и пресуде Суда за спортску арбитражу.
„У јануару сам поднела тужбу пред Судом за спортску арбитражу против Светске атлетске федерације. Ту сам се осврнула на антидопинг правила из 2021. године којима сам добила привремену суспензију за такмичења и увели су ми сакцине само зато што сам Рускиња. Легалност наступа десеторо наших спортиста на Светским првенствима и Олимпијским играма је такође била предмет спора и то сам схватила као ограничавање својих права. Два месеца по завршетку Олимпијских игара суд је одлучио да те рестрикције нису усмерене на мене, већ на Русију. Смејурија, посебно за спортисту који је пропустио три године међународних такмичења у претходних шест“, навела је Ласицкене, такмичарка у скоку у даљ.
Како је истакла, Русија се у претходним годинама суочила са невероватним притиском и оптужбама да креира некакав свој систем.
„Током девет месеци суђења, добила сам осећај да можда међународни спорт има неки свој систем и да су у њему на удару спортисти који имају, према њиховом мишљењу, погрешно држављанство, а други само подржавају то. Спортисти који немају никакве мрље немају начин да се одбране од тога. Ја сам сигурна да ћу до краја каријере бити приморана да пропустим још неко такмичење, али ћу и тада ићи на суд“, додала је Ласицкене.
Хајка коју је Светска антидопинг агенција покренула против Русије, под наводним оптужбама за системски допинг довела је до тога да руски спортисти буду приморани да одустану од великих такмичења.
Системска хајка, на коју је указала Рускиња, најбоље се осликава кроз пример спортиста са Крима који су од 1. јануара 2015. године стали под заставу Русије.
Светска антидопинг агенција је оптужила Русију за системски допинг од 2012. до 2015. године, али су и спортисти са Крима, иако нису били у то време у руском тиму, потпали под правило – само зато што представљају заставу Русије.
Руски одбојкаш Дмитриј Музерски на Олимпијским играма 2012. - Sputnik Србија, 1920, 22.10.2021
СПОРТ
Рус суспендован због наводног допинга из 2013. – како је у то укључен „доктор Менгеле“?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала