- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Минск: Неће бити Трећег светског рата

© Fotolia / Grigory BruevПанорама Минска, престонице Белорусије
Панорама Минска, престонице Белорусије - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Пољска жели заоштравање односа са Минском, изјавила је портпаролка председника Белорусије Наталија Ејсмонт.
„Пољска подстиче ескалацију. Нису успели са мигрантима, па су почели да траже друге поводе и начине… Два су циља: први – да стекне статус, да се покаже заштитницом ЕУ (а статус би јој био само плус). Други је да се скрене пажња са унутрашњег раскола друштва и других проблема“, рекла је Ејсмонтова.
Према речима портпаролке Лукашенка, „председник све види и, како нису ништа успели са мигрантима, неће ни са другим стварима. Нико им неће дати да покрену овде Трећи светски рат“.

Мигрантска криза

Током прошле недеље поред границе Белорусије и Пољске је формиран камп за мигранте у коме је било више од 2.000 људи. Мигранти су 16. новембра покушали да пробију границу и уђу у Пољску.
Подсетимо, односи Вашингтона, ЕУ и Минска ескалирали су након председничких избора у Белорусији у августу 2020.године. Према подацима Централне изборне комисије Белорусије, Александар Лукашенко је победио са 80,1 одсто гласова. Опозициони кандидат Светлана Тихановска освојила је 10,1 одсто гласова. Власт у Белорусији је изјављивала да су протести у земљи координисани у иностранству.
Председник Белорусије Александар Лукашенко је кривио Запад да се меша у ситуацију у Белорусији и навео да немире ствара САД и Европа. Европска унија, Велика Британија, САД и Канада су уводиле санкције против белоруских званичника и компанија, окривљујући Минск за кршење избора и људских права.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала