- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мировне снаге УН суочене са све већим претњама

CC BY 2.0 / Flickr/Irish Defence Forces / P1010015Мировна мисија УН
Мировна мисија УН - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Више од 66.000 припадника мировних снага Уједињених нација суочава се данас са већим претњама, јер су сукоби постали сложенији и на њих утичу бројни фактори у распону од етничких тензија и утицаја организованог криминала до илегалне експлоатације ресурса и тероризма, рекао је шеф мировних мисија УН Жан-Пјер Лакроа.
Лакроа је предочио да чак и у поређењу са периодом од пре две или три године, "већина мировних мисија суочава се погоршаним политичким и безбедносним окружењем".
Поред тога, подједнако важно је и то што су сукоби "вишеслојни", врло често локални и национални, али и регионални и глобални.
Он је за АП као пример указао на сиромашни регион Сахел у Африци, где се све чешће изводе терористичке активности.
Бројни фактори проузрокују промене у начину функционисања мировних снага УН, почевши од све већег броја политичких подела међу 193 земље чланице светске организације, рекао је он.
Све већи број сукоба генеришу и тзв. "појачивачи сукоба" у које спадају дигиталне технологије, утицај лажних вести и дезинформација о сукобима и „наоружане групе које користе све софистициранија средства да поткопају акције мировних снага УН", пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала