- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

На помолу решење тајне мафије дуге пола века - где је нестао Џими Хофа /видео/

© AP Photo / Chattanooga Times Free PressЏими Хофа
Џими Хофа - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) потврдио је да трага за телом Џимија Хофе, чувеног синдикалног вође, који је нестао још 1975. године и за кога се верује да га је убила мафија.
Како је саопштио ФБИ, претражује се депонија у близини моста „Генерал Пуласки“ у Њу Џерсију, на основу дојаве једног од радника те депоније која потиче још из прошле године, преноси „Гардијан“.
ФБИ је потврдио да се трага за телом синдикалног вође који је нестао у јулу 1975. године после састанка са двојицом шефова мафије у Мичигену. Дојаву су добили од радника Френка Каполе, који је рекао свом пријатељу како је његов отац признао да му је непознати човек наредио да закопа Хофино тело у челичном бурету.
© AP Photo / Corey SipkinДепонија испод моста Пуласки у Њу Џерсију на којој је трагано за телом Џимија Хофе
Депонија испод моста Пуласки у Њу Џерсију на којој је трагано за телом Џимија Хофе - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Депонија испод моста Пуласки у Њу Џерсију на којој је трагано за телом Џимија Хофе
Портпарол ФБИ рекао је америчким медијима да су агенти из Детроита и Њуарка посетили локацију у Џерси ситију прошлог месеца.
Док ФБИ није директно наводио Хофино име, већ само потврдио потрагу за телом одавно нестале особе на тој локацији, извори НБЦ тврде како се ради управо о синдикалном вођи.
Потрага за телом обзнањена је у тренутку када власти покушавају да реше неке од најдужих криминалних мистерија и правосудних грешака у САД.
Тако је недавно окружни тужилац Менхетна Сајрас Венс саопштио да су одлуке ФБИ и његовог дугогодишњег директора Џеј Едгара Хувера довеле до погрешне осуде двојице људи због убиства Малколма Икс, познатог борца за права Афроамериканаца.
Мистерија нестанка Џимија Хофе, који је тек 1982. године званично проглашен мртвим, траје деценијама, а потрага за његовим телом једнако је дуга. ФБИ је испитао вође синдиката, шефове и сараднике мафије и почео да добија информације да је тело закопано на депонији у Њу Џерсију, стотинама километара даље од места где је нестао. Међутим, до сада ништа није нађено.
Агенти ФБИ претражили су велики број локација у Мичигену, међу којима су биле фарме, ауто-путеви, а чак су копали и испод базена. Поједине информације говориле су чак и да је закопан испод стадиона „Њујорк џајантса“, који се градио у време његовог нестанка
Иначе, потрага за Хофиним телом има везе са филмовима и серијама чија је мафија једна од тема. Локација на којој се сада трага, мост у Њу Џерсију, појављује се у уводном делу „Сопранових“. У филму „Ирац“ Мартина Скорсезеа, са Робертом Де Ниром и Ал Паћином у главним улогама, наводи се измишљени приказ Хофиног нестанка из перспективе мафијашког убице. У том филму изнета је и теза да је Хофа убијен, а његово тело спаљено. Експерти за овај случај тврде да таква теорија није исправна, али да теорија о томе како је Хофа сахрањен у Њу Џерсију има основа.
Тако Дан Молде, аутор неколико књига о нестанку Џимија Хофе, тврди да се таква информација може наћи још у извештајима ФБИ насталим неколико месеци после његовог нестанка. Наводно је Ралф Пикардо, доушник ФБИ, пренео такву информацију коју је добио од Стива Андрете, наводног саучесника у убиству Џимија Хофе. Према тој информацији, Хофино тело је стрпано у буре, утоварено у камион и превезено у Њу Џерси.
Џими Хофа био је вођа једног од најјачих америчких синдиката, „Међународног братства возача“ од 1957. до 1971. Сумња се да је био повезан са мафијом, а осуђиван је за подмићивање, уцену, заверу и превару, а после одслужене затворске казне, напустио је лидерско место у синдикату.
Како се претпоставља, његов нестанак догодио се када је са мафијашким шефовима хтео да договори свој повратак на чело синдиката.
Роберт Дениро за говорницом пред премијеру филма Ирац у Њујорку - Sputnik Србија, 1920, 07.01.2020
Прича о Џимију Хофи, мистериозном јунаку новог Скорсезеовог филма
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала