- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Напето у Аустрији због закључавања: На владу кивни и вакцинисани и невакцинисани

© Фото : Спутњику уступио Мирослав ГрујићБеч је опустео због одлуке власти у Аустрији да невакцинисани остану код куће
Беч је опустео због одлуке власти у Аустрији да невакцинисани остану код куће - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Само неколико дана пошто је увела „закључавање“ за невакцинисане, Аустрија је за понедељак најавила потпуни „локдаун“, који ће трајати најмање десет дана. Од 1. фебруара следеће година уводи и обавезну вакцинацију. Друштво у Аустрији је дубоко подељено, до те мере да се плашимо да би могло да дође до сукоба, кажу саговорници Спутњика из Беча.
„Људи се толико свађају, агресивно, више нема разумевања, разговора, само свађе и убеђивања око вакцинације. Нисам антиваксер, нити поборник теорија завере, али и ја сам збуњен. Народ је потпуно збуњен“, каже за Спутњик Мирослав Грујић, који годинама живи и ради у главном граду Аустрије.

„Закључавање“ у Аустрији — казне за кршење 90 евра

Он додаје да га није изненадила вест о „закључавању“, јер је епидемиолошка ситуација у земљи драматична, јуче је било готово 16 хиљада заражених. Он је вакцинисан, али супруга није, каже да је ситуација у најмању руку чудна, да је тешко разумети да неко може, а неко не може да изађе из куће.
„Она не може до продавнице да купи било шта. Не може да уђе, не може у тржни центар. Имају контроле, био сам у једном великом тржном центру, полиција је контролисала, казна је 90 евра ако нисте вакцинисани, односно, ако нисте прележали ковид, али ето, од понедељка ћемо сви бити закључани.“
Грујић је власник ресторана, каже да је последња мера по којој вакцинисани морају да остану код куће у великој мери утицала на посао. Протеклог викенда имао је 50 одсто мањи промет.
„Људи се уплаше са повећањем броја заражених, многи због тога остану код куће, иако су вакцинисани, али има јако пуно студената, млађих људи, они су наводно ти који не желе да се вакцинишу. Не верујем да је то тачно. Водио сам статистику гостију који долазе, израчунао сам да неких 30 одсто нису вакцинисани, они су долазили са тестовима“, каже Грујић и додаје да држава није обезбедила помоћ привредницима у време закључавања невакцинисаних.
© Фото : Спутњику уступио Мирослав ГрујићМера по којој вакцинисани морају да остану код куће испразнила је ресторане у Бечу
Мера по којој вакцинисани морају да остану код куће испразнила је ресторане у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Мера по којој вакцинисани морају да остану код куће испразнила је ресторане у Бечу
Верује да ће од понедељка, као и код првог „локдауна“ бити помоћи. Мисли да ће држава то урадити пре свега због мира, јер се Аустријанци осећају издано.
„Они су веома љути, причало се о томе да је вакцинација добровољна, али нове мере показују да убеђивање није било довољно, сада ће сви морати да буду вакцинисани. Људи се осећају превареним, сматрају да је ово гажење демократије“, прича нам Грујић.

Хаос у Бечу

Тако размишља и Јохан Гуденус, млади бечки адвокат. Он сматра да је одлука о закључавању невакцинисаних неуставна, као и одлука о обавезној вакцинацији.
„Затварањем невакцинисаних покушали су да афирмишу вакцинацију, али то је против Устава Републике Аустрије. Уосталом, људи се вакцинишу, али је и све више заражених, очигледно да се са другим мерама касни. Овде влада поприличан хаос, градоначелник Беча је отишао толико далеко да је изјавио да је препорука да се деца од 5 до 12 година вакцинишу, мене као оца троје деце то забрињава“, каже Гуденус.

Нестало и тестова

Он додаје да чињеницу да се Влада не сналази најбоље у ковид кризи потврђује стање у болницама широм Аустрије:
Интензивна нега је препуна, нема места за све пацијенте, имали су готово две године да се тиме баве, Аустрија је развијена држава која има довољно новца, који је могла да уложи у интензивну негу, кревете у болницама, али нису то урадили, заказали су. Владајућа коалиција се препуцава преко медија, министри из Народне странке кажу да Зелени не разумеју шта они хоће. И обрнуто, Зелени не схватају шта ови други желе“, каже Гуденус.
© Фото : Спутњику уступио Мирослав ГрујићОпустеле улице Беча током закључавања невакцинисаних
Опустеле улице Беча током закључавања невакцинисаних - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Опустеле улице Беча током закључавања невакцинисаних
Грујић додаје да су на Владу једнако кивни вакцинисани и невакцинисани грађани, утисак му је да су последње недеље корона кризе у Аустрији пробудиле код народа свест која је била прилично уљуљкана.
„У неким апотекама је и нестало тестова, а у неким случајевима су резултати стизали када је тест већ истекао, после 48 сати, једноставно су били пребукирани. Апотекари које познајем кажу да је страшно, да стално примају нове раднике. Истовремено, у делу земље где има највише заражених, људи су покуповали лек за стоку. Сада кроз медије стално апелују да се то не узима, да није добро, да оставља последице“, каже Грујић.

Здравље није на првом месту

После протеста због закључавања невакцинисаних, организатори су за овај викенд најавили нови. Гуденус каже да побуну због закључавања није покренула опозиција, већ незадовољни грађани.
„Слободарска партија је само један од организатора, уз неколико грађанских иницијатива, али и обичних људи који су се дигли на ноге и рекли да хоће да изађу на улице, да негодују због нових мера у Аустрији. Ту ће бити људи који су кивни на ову власт због мера. ’Локдаун‘ ће им променити живот, биће пуно људи на протесту, шта ће даље бити, то Бог свети зна“, каже овај Аустријанац.
© Sputnik . Sputnik Telegram/PrintscreenПротест у Аустрији због увођења локдауна за невакцинисане
Протест у Аустрији због увођења локдауна за невакцинисане - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Протест у Аустрији због увођења локдауна за невакцинисане
Мирослав Грујић се плаши да би могло доћи и до сукоба са полицијом, зато што је народ, како каже, веома љут.
„Власт не жели да каже да је погрешила на почетку, јер нису обезбедили довољно вакцина, касније нису признали све вакцине, људи су почели да схватају да Фајзер има монопол, да је уништио све остале, да је у питању новац. Није више човек на првом месту, као што кажу да хоће да спасавају човека, већ хоће да неко заради.“
Протест у Бечу против корона мера - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
СВЕТ
Демонстрације у Бечу: Против затварања и обавезне вакцинације /видео, фото/
Гужва у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
СВЕТ
Привреда Аустрије губи милијарду евра недељно због закључавања
Ковид пропуснице у Бечу - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
СВЕТ
Сви похрлили у куповину: Страх од нестанка намирница два дана пред потпуно закључавање у Аустрији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала