- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Американци су морали да признају – Јокић је најбољи у историји!

© AP Photo / David ZalubowskiСрпски кошаркаш Никола Јокић
Српски кошаркаш Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Никола Јокић, кошаркаш Денвер Нагетса, игра поново феноменалну сезону и утисак је да она пролази испод радара код мејнстрим медија у Америци. Ипак, то није случај код свих, па га је тако познати новинар Џош Иберли назвао најбољим на свету, док је Ден Девин са Рингера изнео низ аргумената у вези Јокићеве историјске сезоне.
У тренутку када је сва пажња усмерена на Стефа Карија (Голден Стејт Вориорс) и Кевина Дурента (Бруклин Нетса), мало је оних који смеју да напишу да је неко трећи бољи од њих, а да притом има утицај.
Навијачи Денвера већ месецима указују како је српски кошаркаш игра тренутно најбоље на свету, али то се не може узети као релевантно мишљење јер ипак долази од стране присталица.
Ипак, када то напише неколико новинара, који притом нису навијачи Денвера, онда се ствара другачија слика, Американци воле да кажу – другачији наратив.
„Очни тест ми говори да је Никола Јокић, тренутно, без сумње најбољи кошаркаш“, написао је Иберли.
Јокић је на почетку прошле године све време био раме уз раме са осталим кандидатима за МВП-ја, али нико му није давао на значају до завршнице године када је било јасно да ће Србин бити најкориснији играч.
Ривали су му се ређом повређивали (Џоел Ембид и Леброн Џејмс), неки су касније „хватали“ форме (Стеф Кари), а Јокић је био тај који није пропуштао мечеви и који је од првог до последњег меча испоручивао својих 25 поена, 10 скокова и седам асистенција.
Американци су на крају морали да прихвате да је центар из Сомбора МВП, што је он касније и постао, али утисак је да се слично ради и ове сезоне, као и да би сценарио могау да буде исти.
Још један новинар, овога пута нешто утицајни Ден Девин, који пише за угледни Рингер, написао је опширан чланак о овосезонским партијама Србина које остављају без даха.
„Никола Јокић има озбиљан, свевременски велики потенцијал да поново буде МВП“, гласи текст Девина који се пре свега односи на ову сезону – да Јокић у две године два пута буде МВП.
„У историји најјаче кошаркашке лиге на свету било је само 12 кошаркаша који су освајали узастопне МВП титуле, и Никола Јокић би могао да буде следећи“, наводи на почетку текста новинар Рингера.
У наставку текста Девин се бави свим оним подацима које круже на друштвеним мрежама, али само у круговима Колорада, односно међу навијачима и медијима који прате Денвер.
Мејнстрим медији не дају много простора импозантним статистичким подацима српског центра, али и то се полако мења, што показује и текст Рингера.
„Чињеница је да људи често, па и ми новинари, упаднемо у хиперболу, преувеличавамо, када неке ствари покушамо да објаснимо појмовима као што су 'историјски' 'иконски', али у овом случају ситуација то од нас захтева јер – Никола Јокић у овој сезони има највећи ПЕР (Player efficiency rating) у историји... Да већи и од сезоне када је Карим Абдул Џабар био МВП, када је Мајкл Џордан три године заредом освајао титуле, када је Леброн Џејмс био у пуној снази... Највећи (ПЕР) у историји“, пише Девин.
Девин се даље бави анализом Јокићеве игре, његовим напретком у одбрани, луцидношћу у нападу, одлукама какве доноси...
„Ово у Јокићу нико није видео; да јесте, био први пик на НБА драфту 2014, а не 41. Али из године у годину, он је усавршавао и изоштравао своју игру, у процесу напредовања и јачања своје позиције у НБА: од резервног играча до стартера, преко Ол-стара до Ол-НБА и, коначно, МВП-ја. Тек се налазимо месец дана у сезони, међутим, оно што би могло да буде највише изненађујуће у вези са изузетним успоном српског гиганта је то да Јокић није готов са напредовањем. Има 26 година, један од најсјајнијих играча у историји и најнеобичнијих талената у спорту – и могао би постати још бољи“, закључује новинар Рингера.
Српско вече у Америци! /видео/
Јокић одушевљен успехом Србије: „Велики је успех што ће представљати нашу земљу“ /видео/
Јокић се играо са Нуркићем, Богдановић неприметан у победи Атланте
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала