Одлазак Мериме Његомир: Све је лечила песмом

© Скриншот, Јутјуб, Мерима Његомир
Мерима Његомир - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Мерима је све лечила песмом. Дивио сам се како професионално ради свој посао и то у свим жанровима. Није јој било страно да пева ни класику, ни народну музику. Нека јој је вечни покој, каже за Спутњик Оливер Њего, оперски певач и професор Универзитета у Крагујевцу.
Њего који је уз Мериму Његомир, Јадранку Јовановић, Снежану Берић и Николу Рацкова чинио „Квинтет снова“ за Спутњик открива да је Мерима Његомир, уз професора Рацкова била покретач, „spiritus movens“ чувеног „Квинтета“.
„Дружећи се с професором Рацковим, она је превазилазила све недостатке које је имала и, што је најважније, све је радила утегнуто. Нама Србима иначе је својствено да мало „ландарамо“ у својим професијама. Код ње то није пролазило. Никада није отишла на концерт без пробе, ниједан наступ није третирала као „тезгу“. Свему је приступала темељно, увек била расположена за пробу, за вежбање дуета, терцета“, наводи Њего.
Он каже да га на дружење с Меримом Његомир сећају многе ствари, од путовања до певачких проби.
„Путовали смо по Србији, Кини, Канади, Немачкој… Радили смо веома квалитетне ствари, то је високо уметнички посао. Сећам се како смо се, захваљујући професору Рацкову, Јадранка, Мерима, Екстра Нена и ја дружили у ’Квинтету снова’. Свако је ту имао одабир композиција и сви смо се трудили да се утркујемо ко ће те нумере боље и професионалније да изведе“, истиче чувени баритон.

Све лечила песмом

„Имао сам прилику да будем с њом и кад је плакала и када се радовала, а она је све лечила песмом. Њена смрт је опомена за све људе да се окрену себи, љубави, хришћанству“, тврди Њего.
Мерима Његомир напустила нас је у шездесет осмој години живота. Добитница је великог броја признања, међу којима су: Златна значка Културно-просветне заједнице и Златни микрофон Радио Београда, као и преко двадесет награда на бројним музичким фестивалима. Једина је од певача народне музике која је освојила Вукову награду за допринос српској култури.
„Имала је фасцинантну енергију. Поред тога што је била професионалац, она је одгојила четворо деце. У овој количини смрти која нас свакодневно окружује, постоји и она за коју се не надате да ће доћи до ње. Ушли смо и минско поље и сви живимо као да нећемо згазити на мину", упозорава Њего.
Његомир је прва певачица народне музике која је одржала концерт на Коларцу, а у своме репертоару певала је и на двадесет страних језика, на хебрејском, кинеском, турском... Нарочито је позната као интерпретаторка руских народних песама и романси.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала