Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Петковић: Курти је марионета центара моћи који би да се на Балкану играју ратне игре

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICДиректор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Међународна заједница мора да почне да реагује на опасне и ратнохушкачке изјаве Аљбина Куртија о фашистичком концепту Велике Албаније који подразумева уједињење јужне српске покрајине са Албанијом, рекао је Петар Петковић, директор Канцеларије за КиМ. Он је оценио да је Курти марионета центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре
Петковић је додао да то реаговање мора да буде одлучно, пре него што Курти помисли да ћутање значи одобравање и да има зелено светло да регион увуче у нову спиралу сукоба.
„Упозоравам да претње једностраним прекрајањем граница у себи носе имплицитну претњу сукобима, и да могу подстаћи сличне аспирације у региону. Иако су Куртију уста пуна мира и стабилности, Курти зна да стварање такозване „Велике Албаније“ значи фаталну дестабилизацију региона и изазивање домино ефекта са несагледивим последицама“, навео је Петковић.
Поводом изјаве премијера Косова Аљбина Куртија да би „у будућности гласао за уједињење са Албанијом, али само ако би се такав референдум спровео мирно и демократски“, Петковић истиче да не може бити мирног и демократског референдума о стварању „Велике Албаније“, јер они који би на том референдуму гласали „не располажу Косовом и Метохијом и против себе би имали већински део човечанства који подржава међународно право“.
„Они који подржавају Куртија у фашистичким и експанзионистичким идејама нека добро размисле шта и кога подржавају и чему таква политика води. Јер какав је Курти у својим сулудим намерама најбоље показује што одбацује Заједницу српских општина, а свесрдно прихвата и тражи „Велику Албанију“, која је током Другог светског рата као фашистички пројекат, довела до истребљења огроман број српског становништва, чинећи незапамћене злочин“, поручио је Петковић.
Србија и српски народ, како је додао, чуваће стабилност региона до последњег даха, али Курти је „сасвим очигледно човек подлих и опасних намера и марионета појединих центара моћи који би поново на Балкану да играју ратне игре“, преноси Косово онлајн.
Лидер покрета Самоопредељење Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
СРБИЈА
Курти: Гласао бих за уједињење са Албанијом ако би се референдум спровео мирно и демократски
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала