- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Премијера „Шахмата“ у Дубаију: Ко ће бити први купци новог руског ловца

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаРуски вишенаменски ловац Су-75 "Шахмат"
Руски вишенаменски ловац Су-75 Шахмат - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Перспективни руски ловац СУ-75„Шахмат“, судећи по низу изјава, има перспективу да постане извозни адут, посебно за земље Блиског истока. Прототип новог авиона премијерно је приказан на Међународном сајму авијације у Дубаију 2021.године.
Нови „Шахмат“ који је добио и званични назив СУ-75, приказан је у видеу агенције Ростеха у виду шаховског коња - лагане фигуре која током читаве шаховске партије може да мења кретање и играчу донесе лепу и неочекивану победу..
Управо у том кључу потенцијалним купцима су на авиосалону приказане могућности овог ловца. У рекламном видеу тврдило се да је спреман да се бори на небу како са „пијунима“ противника, за шта је намењен напредни технолошки дрон „Акинџи“ турске производње, тако и против „краља неба“, а по силуети се могло препознати да је реч о америчком ловцу Ф-35.

Ко су потенцијални купци „Шахмата“

Такав избор ваздухопловних противника ловца Су-75 није случајан. „Ростех“ позиционира своје „чедо“ за одређену циљну публику: то су земље трећег света које из разних разлога нису ушле у програм Ф-35 од самог почетка или не могу да рачунају да буду његов део ни у будућности. Перспективное тржиште за продају „Шахмата“ су: Турска, Иран, монархије Персијског залива, Индија, земље Африке и Југоисточне Азије а можда и клијенти из Латинске Америке. А то свакако нису земље НАТО које су чврсто врезали за амерички војно-индустријски комплекс преко учешћа у пројекту Ф-35, наводи се у анализи руског издања „Взгљад“.
Руски произвођач је први пут јасно наговестио кога тачно види као првог купца овог перспективног авиона. Доста говори то што је инострана премијера авиона одржана управо у Уједињеним Арапским Емиратима, као и посета премијера УАЕ штанду ловца. Најзад, индикативна је и изјава шефа Ростеха Сергеја Чемезова да су се УАЕ већ заинтересовали и да ћеле да детаљно погледају и поразоговарају о овој летелици. Да се ради о блискоисточном тржишту указују и неки моменти у видео презентацији. Наглашено је да ће тазговори о изгледу и конструкторским решењима која су коришћена у „Шахмату“ бити маскимално отворени и „пријатељски“ према наручиоцима, а да статус купца, уз испуњење низа услова, може прерасти у статус лиценцираног произвођача новог ловца.

Сасвим је друга прича са поменутим програмом Ф-35, где су САД на примеру Турске јасно показале да се чак и „званично партнерство“ може нагло прекинути на једнострану иницијативу самих САД и из чисто политичких разлога.

Осим тога, на руском штанду „Шахмата“ већ су представљене све верзије његовог будућег наоружања које већ реално постоји, а нису далеки перспективни концепти као код Ф-35. Јер фактички, свих 700 авиона Ф-35, који су испоручени армији и флоти САД, као и америчким савезницима, само су предсеријске модели који све досад пате од масе „дечјих болести“ и којима ће у будућности највероватније бити потребна опсежна и нимало јефтина модернизација.
Истини за вољу, требарећи да „Шахмат“ у овом тренутку постоји само као прототип. У фабрици „Сухој“ у Комсомолску на Амуру склапа се само неколико ловаца који ће бити коришћени у тестирању. Први лет је заказан за 2023.годину, а испоруке купцу за 2026.годину.

Комбинација са дроновима

Међутим, уколико се узму у обзир већ представљени материјали, руски прототип изгледа у најмању руку занимљиво. „Шахмат“ се показао као неочекивано велики – испоставило се да унутрашњи простор овог новог руског ловца бар једнако добар ако не и бољи од оног код Ф-35. Према објављеним подацима, ова летелица ће моћи да има унутар трупа вођене ракете „Гром-Е1“ и X-59 „Овод“ класе ваздух-земља и ракете РВВ-СД класе ваздух-ваздух. Све то оружје је више пута примењивано и добро се показало у низу ратова и конфликата, што чини ову летелицу универзалном и кадром да погађа и копнене, и ваздушне циљеве.
Осим тога, СУ-75 ће имати као и његов „старији брат“ СУ-57 све остале квалитете ловца пете генерације - суперманеварску способност, неупадљивост, мултифункционалност, могућност лета суперсоничном брзином без форсажа. И што је још важније, на авиосалону у Дубаију први пут је поменута и беспилотна варијанта Су-75 која може да буде новина у примени тешких, ударних беспилотних летелица и да утре потпуно нов пут за развој пилотираних летелица.
До недавн развој дронова и војне авијације је ишло различитим правцем. Аутономни „мозак“ дронова доскора није могао да досегне ниво пилотирања у сложеним режимима савремене борбе у ваздуху или у режима суперсоничне брзине, а кашњење сигнала оператера није дозвољавало да се довољно поуздано управља на даљину. Зато су чак и ударне беспилотне летелице су биле споре и неспретне, и ослањале се у главном на своју неуочљивост и неочекиваност удара по неприпремљеном противнику.
Сада су оба та задатка практично решене. С једне стране, вештачка интелигенција дронова већ је достигла ниво аутономног управљања чак и суперсоничним летом или у условима маневрисане ваздухопловне борбе. С друге стране, нова срдства за везу омогућавају да се командовање дроном препусти оператору на даљини, без ризика да се „изгуби слика“ и оријентација.
Такве технологије су први пут примењене на руском тешком ударном дрону С-70 „Охотник“ који се у овом тренутку активно тестира. Летелица је добила је могућност групмне примене у комбинацији са новим руским ловцима СУ-57. Неколико „Охотника“ могу да дејствују у садејству с пилотираним авионом лидером где се широко радарско поље ловца користи за одређивање циљева, а гађа се уз помо „Охотника“ тако да Су-57 не улази у зону деловања противничке противваздушне одбране или авиона.
Са „Шах-матом“ је та концепција даље развијена: беспилотни дрон ће, за разлику од С-70, бити изграђен на истој платформи а користиће оквир самог СУ-75. Силуета таквог дрона такође је приказана на аеромитингу у Дубаију.
Постојање беспилотне верзије „Шах-мата“ значајно ће проширити могућности његове борбене употребе. Фактички, његово стварање може бити знак да у светску праксу улази новог концепција „ловаца 6.генерације“, где ће граница између авиона са посадом и беспилотних летелица бити веома условна.
Из доступних информација може се закључити да „Шах-мат“ с једне стране може да препусти управљање компјутеру у авиону у значајном делу функција, али и да преузме пилотирање или борбену примену било ког познатог типа дрона.
Међународни авио-космички салон МАКС 2015 - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
РУСИЈА
„Руски витезови“ послали „поруку“ на дубајском небу: Четврта генерација одлази, наступила будућност
Руски вишенаменски ловац Су-75 Шахмат - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
РУСИЈА
Први пут у иностранству: Спектакуларна презентација руског ловца пете генерације у Дубаију /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала