- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Патријарх Кирил: Русија је лидер слободног света

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаПатријарх московски и целе Русије Кирил током божићне литургије у храму Христа Спаситеља у Москви
Патријарх московски и целе Русије Кирил током божићне литургије у храму Христа Спаситеља у Москви - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
Цариградска патријаршија је под контролом „неправославних политичких снага“, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил говорећи о подршци Константинопоља украјинским расколничким црквеним структурама.

„Фактор који је могао снажно да утиче на патријарха Вартоломеја је политички фактор. Положај Цариградске патријаршије одувек је веома нестабилан, када кажем 'одувек' мислим на време након пада Византије. Патријарх је био, и до данас је под контролом неправославних политичких снага“, рекао је патријарх на каналу „Русија 1“.

Како је додао, патријарх Вартоломеј не само да је дужан да се повинује, него и да усаглашава свој став са тим либералним контекстом који постоји у западноевропским земљама и Сједињеним Америчким Државама.

Покушај раскола православне цркве у Украјини

Патријарх Кирил сматра да су покушаји раскола православне цркве у Украјини повезани са политичким циљевима власти у Кијеву.

„Данашња политика усмерена на поделу цркве уско је везана за политичку коњуктуру, јер покушаје људи да поделе своју православну цркву и да је ослабе не можете објаснити никаквим теолошким схватањима. Циљ је само један – да се буде што даље од Русије и РПЦ, а то је политички циљ, није духовни“, констатовао је патријарх.

Истовремено је додао да за њега не постоји подела на народе и државне, него само постоје верници РПЦ. Према речима патријарха, црквена подела у Украјини изазива велику тугу.
„Жалосно је видети поделу православног народа, страшну огорченост. Мислим да ни украјинско руководство није одушевљено оним што се догађа, али покренута је спирала мржње, подела, конфронтације“, упозорио је поглавар РПЦ.
Посебно је указао на улогу поглавара Украјинске православне цркве у томе, митрополита Онуфрија „који не дозвољава да га увуку у сукоб“.

Русија – лидер слободног света

„Слушајте пажљиво – Русија је лидер слободног света. Ми смо заиста слободна земља, то је реална чињеница. Ослобођени смо од најмоћнијих утицаја споља, развијамо се својим сопственим путем и дај Боже да тај пут буде успешан“, рекао је патријарх.

Такође је додао да Русија може бити пример за друге земље.
„Нова црква“ у Украјини основана је на „ујединитељском сабору“ у Кијеву у децембру 2018. године након спајања две неканонске црквене структуре активне у Украјини. За поглавара нове аутокефалне цркве изабран је Епифаниј Думенко. У јануару 2019. године неканонска црквена структура је добила томос о аутокефалности од цариградског патријарха Вартоломеја.

Црква против истополних бракова

„У извесном смислу, црква на Западу је прилично рањива. Ево једноставан пример: православна црква се не слаже и никада се неће сложити са новонасталом идејом која се тиче брачних односа. Заједнички живот који сада практикују људи истог пола ми сматрамо посебним грехом“, додао је патријарх.
Поглед на храм Христа Спаситеља у Москви - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2021
Московска патријаршија: Тзв. „Православна црква Украјине“ - политички пројекат Америке
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала