- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Већи порез на имовину у 2022. години: Викендице би могле да буду на највећем удару

CC0 / / Викендица на планини
Викендица на планини - Sputnik Србија, 1920, 20.11.2021
Пратите нас
За разлику од других, тржиште некретнина остало је имуно на пандемију корона вирусом, односно интересовање за куповину није опало, па су цене квадрата у Србији порасле у просеку за око 15%. Због тога ће у готово свим локалним самоуправама доћи углавном до повећања пореза на имовину у 2022. години.
Колико ће тај намет бити увећан за сада је неизвесно, јер локалне самоуправе још увек нису усвојиле одлуке о просечној цени квадрата, али оно што је извесно то је да би ови документи требало да се донeсу до краја овог или почетком следећег месеца. Додуше, предлоге основице су неки градови и општине већ урадили, попут Ниша и Крагујевца, али ови документи још увек нису усвојени.
И без тих званичних докумената јасно је да ће основица за обрачун пореза бити за већину пореских обвезника у 2022. години увећана, јер готово да нема средине у Србији у којој није забележен скок цена квадрата. Ипак, као и ранијих година, постоје некретнине у неким зонама које нису биле интересантне за купце, па они који у њима живе, платиће мањи износ од оног у овој години, пише Блиц.
Оно што ће изгледа остати исто као прошле године то су стопе пореза, које, бар по најавама локалаца, неће бити увећане а крећу се између 0,3% и 0,4%.
"Прелиминарни подаци указују да би основица за обрачун пореза на имовину за следећу годину требало да буде нешто већа. У којој мери, зависи од више фактора, јер се основица за обрачун пореза на имовину одређује према врсти непокретности, површини, као и просечној цени квадрата по зонама. Треба да се зна да о подели општина на зоне и цени квадрата одлучује свака локална самоуправа и то у зависности од просека вредности некретнина у трансакцијама у периоду од 1.октобра 2020. до 30 септембра 2021. године. Важно је да се каже да раст цена квадрата није исти по зонама у истој локалној самоуправи, а разликоваће се и у односу на то о којој врсти непокретности се ради", истичу из локалних пореских администрација.
У Нишу и Крагујевцу су ове службе већ урадиле предлоге одлука из којих се види да ће у већини зона порез на имовину бити увећан. Међутим, има и оних где ће овај намет бити нижи, јер су цене квадрата пале због малог промета.
Примера ради у Нишу за стан у трећој зони, који је стар 20 година и површине 60 м2, порез ће бити 8.466,14 динара, док је ове године био 8.040 динара. За кућу у четвртој зони у Његошевој улици, старој 30 година и површине 100 м2, порез ће бити 7.085 динара, док је ове године био 6.887. Порез ће бити смањен за грађевинско земљиште у шестој зони са 3.477 на 3.350 динара, као и за пословни простор у четвртој зони, и то са 13.555 на 13.482,61 динара.
И у Крагујевцу је ситуација шаренолика, јер је у односу на претходну годину највише порасла цена квадрата кућа у екстра зони, 15,8%, а најмање станова у првој, где је увећање 0,5%. Тако ће, за кућу од 100 м2у екстра зони, изграђену 70-тих година, порез 2022. године бити већи за 1.020 динара и износиће 7.469,48 динара док ће за стан од 55 м2 у овој зони, истог годишта, власник платити 7.258 уместо 6.925 динара. Власници кућа у првој, трећој и петој зони су у бољем положају јер ће за 100 м2 платити стотину динара мањи порез .
Што се тиче Београда, према подацима Републичког геодетског завода за трећи квартал ове године, цене станова новоградње највише су порасле на Палилули и то за 20% и Звездари за око 17%. На Вождовцу је квадрат скупљи за 13%, Врачару 10% а у Старом граду 2% у односу на трећи квартал прошле године, док су на Савском венцу цене у новоградњи у просеку остале исте као 2020.
Стручњаци за некретнине кажу да је промет викендицама у прошлој години доживео експанзију због чега се може очекивати значајано повећање пореза на ове непокретности.
"Та врста објеката доживела је прави "бум" на тржишту. Може се десити да порез на имовину за такве објекте буде много скупљи него раније", сматра члан УО Удружења пореских саветника Србије, Александар Васић.
Треба да се зна да основица пореза на имовину за непокретност може да се умањи за амортизацију по стопи која износи до 1% годишње, а највише 40%.

Опорезиваће се и наслеђени биткон

Од ове године уведено је и опорезивање наслеђене, односно поклоњене дигиталне имовине. Наиме, стари закон одређивао је порез на поклон, новац, штедне улоге, непокретности и слично, а сада је уведен и порез на дигиталну имовину. То значи ако се наслеђује биткоин, и он ће бити предмет опорезивања. Истовремено, код продаје криптовалута сада се плаћа и порез на капиталну добит, као и код непокретности и износи 15%.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала