- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Брз и наоружан: За Руску гарду направљен робот — „корњача” за одржавање јавног реда /фото/

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Уђи у базу фотографијаПрипадници полиције на протестима у Москви
Припадници полиције на протестима у Москви - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Научници Кабардино-Балкарског научног центра Руске академије наука предложили су пројекат гусеничног робота — „корњаче” за Руску гарду, који ће моћи да спречава уличне немире и биће наоружан електрошокером и пушкама које испаљују мрежу за хватање људи, наводи се у документу објављеном на сајту „Роспатента“.
Код овог изума посебно се издваја корпус који највише подсећа на оклоп корњаче.
Према замисли твораца, тај облик робота ће, пре свега, омогућити да се избегну повреде у гомили — демонстранти и случајни пролазници неће добити механичке повреде због избочина или углова механизма. С друге стране, такав корпус ће оне који нарушавају јавни ред онемогућити да ухвате избочене делове робота и окрену га.
Предвиђене су две модификације система.
Ту спада брзи робот, који ће се кретати 50-60 километара на сат и који ће растеривати окупљене људи и задржавати поједине нарушитеље јавног реда уз помоћ бацача мреже, електрошокера, распршивача пене и иританса.
Другу варијанту чине роботи који носе штитове, а циљ им је да поставе баријере које би делили масу људи на делове, као и блокирали људе да ступе у директан физички контакт са полицијом.
Међу предностима овог новитета аутори истичу способност робота да се интегришу у информациону мрежу и делују заједно.
Како се наводи, робот ће захваљујући својим карактеристима моћи да достигне брзину већу од било ког пешака или особе на коњу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала