- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Говоримо истим језиком“: Минск и Варшава заједно траже решења за мигрантску кризу

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Портпарол Државног пограничног комитета Белорусије Антон Бичковски изјавио је да пољски граничари иницирају тражење решења за проблеме на заједничкој граници, узимајући у обзир и интересе избеглица. Белоруска страна сматра да је дијалог са Пољском постао конструктивији.
„Пољска страна покреће иницијативу тражења адекватних решења, укључујући и узимање у обзир интереса избеглица које су се нашле у критичној ситуацији. Такви контакти већ постоје на нивоу овлашћених за решавање ситуације на граници и преко оперативно-дежурних служби. Такви контакти већ постоје. Са своје стране, ни смо као и раније отворени за дискусију о равноправној и обострано корисној сарадњи по питању безбедности граница“, рекао је Бичковски, преноси агенција Белта.
Он је истакао да су пољски граничари без обзира на актуелне политичке процесе заинтересовани за интензивирање билатералних контаката, који се заснивају на принципу контруктивног дијалога.

Конструктивнији дијалог

С тим у вези, шеф оперативно-ситуационог центра Брестске пограничне групе Сергеј Козловски оценио је да је размена информација са колегама из Пољске сада постала конструктивнија.
„Размена информација, која је у последње време формалног карактера, постала је конструктивнија. Пољске колеге су почеле да комуницирају са оперативно-ситуационим командним пунктом Брестске пограничне групе, како би заједно радили на решавању новонасталих питања“, рекао је Козловски.
Према његовим речима, синоћ је на иницијативу пољске стране дошло до размене информација о ситуацији са редовима у близини белоруско-пољског контролног пункта Козловичи-Кукурики. Пољски граничари су предложили повећање броја возила која улазе на њихову територију.
„Упркос тешкој ситуацији на бројним граничним деоницама, нема потешкоћа у међусобном разумевању. Ако је раније било тешко водити дијалог, сада буквално говоримо истим језиком. Комуникација се одвија на руском“, додао је Козловски.

Прилив авганистанских миграната на белоруско-пољску границу

Истовремено, пољски премијер Матеуш Моравјецки изразио је забринутост „могућношћу да се криза у Авганистану одрази са ситуацију са мигрантима“ на граници са Белорусијом.
„Знамо за белоруске и руске дипломатске и званичне контакте са Узбекистаном и са Авганистаном. Највероватније ће доћи до покушаја да се криза у Авганистану искористи као следећа фаза мигрантске кризе. Нажалост, то ће изгледа бити следећи правац доласка миграната“, навео је премијер након састанка са литванском премијерком Ингридом Шимоните у у Вилњусу.
Пољске власти су до сада саопштавале да већину илегалних миграната који покушавају да уђу у Пољску из Белорусије чине држављани Ирака.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала