- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Хоће ли пасти вредност евра

CC0 / Unsplash / Мапа света са новчаницама евра и долара
Мапа света са новчаницама евра и долара - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Слабљење евра у односу на долар највише одговара немачким извезницима и привреди, док се даље јачање долара неће добро одразити по привредну активност у САД. Америчка централна банка зато неће дозволити да дође до драстичног јачања долара, уверен је професор банкарства на Економском факултету у Београду Ђорђе Ђукић.
Курс евра који је још од 2003. године јачи од долара, тренутно износи 1,146 долара и најнижи је у последњих годину дана у односу на америчку валуту. Долар је ојачао после најава америчких Федералних резерви да ће са престанком откупа обвезница постепено доћи до повећавања кључне каматне стопе.

Откуд јачање долара у односу на евро

Шта је узроковало јачање долара у односу на евро, до које мере ће то ићи и како ће се то одразити на привреду­?
Одговарајући на то питање Спутњика, стручњак за банкарство и финансије Ђорђе Ђукић указује на кључни сигнал због кога су највиши званичници две централне банке, америчких Федералних резерви (ФЕД) и Европске централне банке (ЕЦБ), практично најавили јачање долара и слабљење евра.
Неочекивани раст надница у САД, као и трошкови до којих је дошло због прекида у ланцу снабдевања, довели су до непредвиђеног раста цена, који према последњим подацима износи 6,2 одсто, што није виђено у последњих 30 година. Због тога инфлација неће бити тако кратког даха како се првобитно рачунало.
А то, како истиче Ђукић, америчке монетарне власти, пре свега ФЕД, ставља у ситуацију да са рестриктивним мерама за обуздавање инфлације, односно са подизањем каматних стопа, крене раније него што се првобитно претпостављало.
© Sputnik / Михаил Кутузов / Уђи у базу фотографијаРаст инфлације и известан раст камата ће јачати долар у односу на евро
Долари - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
Раст инфлације и известан раст камата ће јачати долар у односу на евро

Инфлација ипак није кратког даха

ФЕД који тренутно издваја 120 милијарди долара месечно за куповину обвезница и упумпава их привреди и грађанима погођеним пандемијом, недавно је одлучио да до краја месеца почне да смањује тај износ за 15 милијарди долара месечно. Половином 2022. би требало да се стане са упумпавањем новца, када би се, како је било планирано, постепено отпочело са подизањем ниских каматних стопа. Директор ФЕД-а Џером Пауел признао је да ће се инфлација, за коју се тврдило да је краткорочна, протегнути прилично дубоко у следећу годину.
Америка је, каже наш саговорник, под озбиљним притиском да прибегне и ранијем повећању каматних стопа, што је, како истиче, нека врста изнудице за америчку централну банку.
„Насупрот томе, у недавном обраћању шефице ЕЦБ европским парламентарцима, Кристин Лагард је рекла да је врло мало вероватно да ће ЕЦБ прибећи повећању каматних стопа, зато што у тој банци сматрају да су инфлаторни притисци који долазе од стране цене енергената и са тржишта радне снаге привремени“, подсећа Ђукић.
У ЕЦБ очекују да ће се инфлација смирити током 2022. године.

Америчко-европска асиметрија

„Та очигледна асиметрија у монетарној сфери је један од кључних фактора што имамо овај феномен који региструје девизно тржиште да јача долар“, закључио је наш саговорник.
Ипак, није и једини битан фактор од кога зависи однос две валуте и то да ли ће евро наставити да слаби. Исто тако ће, сматра он, бити важно која ће привреда бележити већу стопу реалног раста. Нису, такође, занемариве ни геополитичке конотације, па ће тако, на пример, наставак конструктивног дијалога кинеског и америчког председника сигурно ићи у прилог јачању долара.
© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЕЦБ је уверена да је инфлација привремена и да је мало вероватно да ће бити повећања каматних стопа
Лого Централне европске банке у Франкфурту - Sputnik Србија, 1920, 16.11.2021
ЕЦБ је уверена да је инфлација привремена и да је мало вероватно да ће бити повећања каматних стопа

Коме одговара слабији евро

На питање какве ће последице по привреду имати пад евра у односу на долар, Ђукић нема дилему да ће то савршено одговарати немачким извозницима.

„Свако четврто радно место у Немачкој зависи од извоза, пре свега аутомобилске индустрије и машиноградње. Немачкој привреди која би требало да буде локомотива привредног раста еврозоне апсолутно одговара слабљење евра, односно немачким концернима, јер трошковна инфлација је увек везана и за ненормалну јачину валуте која је ненормална у контексту енормног штампања милијарди овде евра, а тамо долара“, објашњава он.

Американци неће дозволити

Запитан да ли се може очекивати да у једном тренутку евро и долар буду изједначени, наш саговорник је скептичан.
„Тешко је очекивати да ће то тако бити, зато што колико год да курс долара није кључан за извоз америчких корпорација, америчке монетарне власти ће реаговати на такве сигнале. Њиховим крупним компанијама не одговара драстично јачање америчког долара, јер оно може да донесе само лоше на плану привредне активности у наредном периоду“, оцена је Ђукића.
Зато америчке монетарне власти неће тако лако дозволити да дође до драстичног јачања долара у односу на евро, уверен је саговорник Спутњика.

Треба ли да брине Србија

На питање шта та померања евра у односу на долар значе за наше људе који имају кредите у еврима, он је јасан да не значе апсолутно ништа.

„Свим дужницима, укључујући и људе у Србији, који имају кредите индексиране у еврима, савршено одговара политика ЕЦБ какву ће вероватно водити и 2022. године, због чињенице да ЕЦБ нема намеру да нулту референтни каматну стопу мења“, објашњава Ђукић. Никада се, како истиче, неће плаћати нижа цена кредита него што је то у овим условима.

Оно што је, такође, извесно је да јачање долара у односу на евро апсолутно не одговара земљама задуженим у доларима. Таквим дужницима, укључујући и Србију, који имају део дуга номинован у америчким доларима, са сваким јачањем долара терет сервисирања тог дуга расте, утолико пре ако извоз и извозни приходи потичу са подручја еврозоне, истакао је наш саговорник.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала