- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кина спустила ниво дипломатских односа са Литванијом

CC0 / marselelia / Застава Кине
Застава Кине - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Кина је данас смањила ниво својих дипломатских односа са Литванијом испод нивоа амбасадора, као додатни одговор на одлуку Виљнуса да на Тајвану, који Пекинг сматра својом територијом, отвори дипломатско представништво.
Кина је раније протерала литванског амбасадора из Пекинга и повукла свог амбасадора из Виљнуса, желећи да истакне осетљивост питања статуса Тајвана.
Министарство спољних послова Кине саопштило је да ће односи бити спуштени на ниво отправника послова.
Министарство спољних послова Кине оптужило је Литванију за "подривање кинеског суверенитета и територијалног интегритета" и позвало је литванску владу да "одмах исправи грешке".
Министарство спољних послова Кине је у оштром саопштењу навело да је Литванија игнорисала "званични став" Кине и основне норме међународних односа, дозвољавајући Тајвану да успостави своје представништво у Литванији.
Тај потез "подрива суверенитет и територијални интегритет Кине и представља грубо се мешање у унутрашње послове Кине", стварајући лош преседан на међународном нивоу, наводи се у саопштењу министарства спољних послова Кине, пренео је Танјуг.
"Позивамо литванску страну да одмах исправи своје грешке и да не потцењује чврсту одлучност и решеност кинеског народа да брани национални суверенитет и територијални интегритет. Шта год Тајван урадио, то не може да промени чињеницу да је део Кине", поручује кинеско министарство.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала