- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нова година уз ковид пропуснице: Како ће изгледати дочек 2022.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаНова година у доба пандемије
Нова година у доба пандемије - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
Пратите нас
Нова 2022. година стиже за мање од месец и по дана и славиће се уз примену ковид пропусница. Док се епидемиолози противе концертима на трговима и залажу да пропуснице важе 24 сата, власницима ноћних клубова и барова је само битно да за дочек раде и да се мере поштују и на скијалиштима.
Ковид пропуснице су тренутно обавезне после 20 сати у угоститељским објектима, кладионицама и коцкарницама. Ипак, премијерка Ана Брнабић изјавила је да ће следеће седмице бити одржана седница Кризног штаба на којој ће, између осталог, бити разматрано евентуално увођење ковид пропусница и у другим објектима.

Дочек 2022. уз ковид пропуснице

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић напомиње да су Нова година и православни и католчики Божић изазовни датуми за Србију и да је медицински део Кризног штаба против новогодишњих концерата на градским трговима, јер су чланови уверени да ће та окупљања проузроковати још један талас новозаражених, али сматра да ће она ипак бити одржана:
„Ко може да спроведе контролу ковид пропусница испред Скупштине Србије или било ком тргу у нашим градовима? То је немогућа мисија и мислим да од тога нема ништа. Сматрамо да ковид пропуснице за дочек Нове године могу да важе у ресторанима, кафанама и кафићима, али само ако се примењују 24 сата, јер су данас међу младима популарне дневне журке“.
На питање да ли ће мере око Нове године бити пооштрене, Тиодоровић одговара да се стручни део Кризног штаба одавно залаже за обавезу поседовања ковид пропусница у свим затвореним просторима 24 сата, осим у продавницама, али да тај предлог није прихваћен и да о пооштравању одлучује Влада Србије.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаКовид пропуснице су тренутно потребне за боравак у угоститељским објектима, кладионицама и коцкарницама после 20 сати.
Провера дигиталних пропусница у Москви - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
Ковид пропуснице су тренутно потребне за боравак у угоститељским објектима, кладионицама и коцкарницама после 20 сати.
С друге стране, председник Удружења ноћних барова и клубова Миша Релић истиче да ноћним клубовима и баровима увођење обавезе поседовања ковид пропуснице 24 сата не би пореметило планове за Нову годину, јер је кључан период њиховог пословања од 22 до четири сата ујутру. Ако обавеза ипак буде уведена, он апелује да се примени и на скијалишта.
„Битно нам је да можемо да радимо, да за вакцинисане и оне који имају серолоишки или антигенски тест можемо да организујемо журку и евентуално направимо ‘зимницу’ за оно што нас чека у јануару или фебруару, а то су, претпостављам, празни локали, рента и рачуни. Нас брине то што се у Београду и већим градовима блокира рад угоститељства, а онда ће се дозволити зимска сезона на Копаонику и опет ћемо имати три месеца агоније“, напомиње Релић.

Прослава Нове године – скромна

Он додаје да су ковид пропуснице већ драстично смањиле број људи у клубовима, ресторанима и кафанама после 20 сати и не очекује да ће другачије бити ни за Нову годину:
„Мислим да ће све бити врло скромно, али битно је да радимо, да се нешто окреће, да би могло да се дочека пролеће, када ће, ваљда, интензитет ковида бити мањи, како бисмо у баштама и на отвореним просторима да радимо нормално. Сигуран сам да ће бити људи који за Нову годину неће поштовати мере, али њима је то дозвољено“.
У осврту на то што су грађани почели да користе фалсификоване ковид пропуснице да би могли да дуже бораве тамо где је то забрањено, Тиодоровић упозорава:
„Они ће можда имати доказ да могу да уђу на било које место где је потребна ковид пропусница, али неће имати заштиту од вируса. Вирус ће их наћи и потврдити да ли је њихова ковид пропусница лажна или исправна“.
Ана Брнабић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
СРБИЈА
Разматра се увођење ковид пропусница и у другим објектима у Србији
Епидемиолог Бранислав Тиодоровић - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
ДРУШТВО
Тиодоровић за „Спутњик“: Четврта доза вакцине на пролеће
Ред испред ковид амбуланте на Топличином венцу у оквиру ДЗ Стари град - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
СРБИЈА
У Србији 3.086 нових случајева вируса корона, преминуле 53 особе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала