- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Амбициозан пројекат: Изабрано место где ће се градити први плутајући град /фото/

CC0 / Pixabay / Обала у Јужној Кореји
Обала у Јужној Кореји - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Пре више од две године група градитеља, инжењера и архитеката окупила се на округлом столу Уједињених нација да би разговарали о врло амбициозном пројекту — плутајућем граду који би могао да издржи природне катастрофе, попут поплава, цунамија и урагана пете категорије.
Прошле недеље направљен је први корак ка остварењу тог пројекта, пошто је град Бусан у Јужној Кореји пристао да буде дом првог плутајућег града. Попут многих других приобалних градова, Бусан је у опасности због подизања нивоа мора.
Прототип града биће изграђен у сарадњи са компанијом „Океаникс“ и програмом УН људских насеља (UN-Habitat).
„Случајно се догодило да је Бусан најбоље место за тестирање овог прототипа. То је нешто што ће, надамо се, бити корисно свим приобалним градовима широм света и свим приобалним заједницама, које су у опасности од подизања нивоа мора“, изјавила је Итаи Мадамомбе, једна од оснивача „Океаникса“.

Како ће изгледати плутајући град

У основи ће га чинити скуп хексагоналних платформи које плутају на површини воде. Хексагони (шестоуглови) сматрају најефикаснијим обликом у архитектури — омогућавају градитељима уштеду и материјала и простора. Замисли ли се пчелиње саће, то су у основи међусобно спојени хексагони.
Градске платформе биле би обложене материјалом који је тврђи од бетона, али који може и даље да плута.
Циљ је да се развије град отпоран на поплаве који се подиже заједно с нивоом мора и сам производи храну, енергију и питку воду. Кавези испод платформе могли би да се искористе за узгој шкољки и морске траве. Град би имао и систем одвода отпадних вода од узгоја риба чиме би се ђубриле биљке.
За сада, међутим, није познато које ће величине град бити.
Мадамомбе наводи да ће њен тим сарађивати с локалним дизајнерима у Јужној Кореји како би направили прототип баш за ту локалну заједницу. „Океаникс“ ће открити резултате свог рада на округлом столу УН у априлу, а после тога, како се надају, добиће одобрење и изградња платформи може да почне.
„Требаће три године за изградњу. Очекујемо да ћемо до 2025. имати један прототип у води“, казала је Мадамомбе.
Трошкови изградње, који ће зависити од коначног дизајна и одабраних материјала, процењени су на 200 милиона долара.

Опасност од поплава и тајфуна

У Бусану, граду од 3,4 милиона становника, налази се једна од најпрометнијих лука па тамошњи грађевинари имају искуства градње у близини воде.
Изградња овог плутајућег града биће модел за будуће плутајуће градове широм света.
И урагани и поплаве све су чешћи и интензивнији како глобална температура наставља да расте. Недавна студија организације „Climate Centrala“, установила је да ће у случају најцрњег сценарија — повећања температуре од четири степена Целзијуса — због подизања нивоа мора најмање 50 великих светских градова изгубити већину своје настањиве површине у наредних 200 до 2.000 година.
Приобални градови попут Бусана посебно су рањиви.
Иако је вода која окружује Бусан претежно мирна, град је у прошлој деценији тешко страдао од тајфуна, укључујући и тајфун Чаба, који је поплавио град 2016. године, и тајфуна Конг-реј, због којег је 55.000 људи остало без струје.
„Океаникс“ је, иначе, у преговорима са још најмање 10 светских влада о изградњи плутајућих градова, пренео је „Јутарњи лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала