- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Дуга окупација почетком 2022“: Амерички обавештајци „открили руске планове за напад на Украјину“

© Sputnik / Igor Rudenko / Уђи у базу фотографијаРуски војници током војне вежбе у бази Опук на Криму
Руски војници током војне вежбе у бази Опук на Криму - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Америчка обавештајна служба је „открила потенцијални план Русије за напад на Украјину“. Напад би, наводно, могао да се очекује већ почетком 2022. године и то из „три правца“, пише агенција Блумберг, позивајући се на своје изворе. Такође је изнета процена да је Москва позвала „десетине хиљада резвервиста“.

Према наводима агенције, Сједињене Америчке Државе су прошле недеље поделиле са европским савезницима обавештајне податке, као и мапе на којима је наводно приказано гомилање руских снага и артиљерије у циљу припреме „инвазије на Украјину“.

Америчка процена је да би Москва могла да „разматра напад“ на ту земљу почетком следеће године.

Према подацима извора, информације које су Сједињене Америчке Државе пружиле садрже сценарио по којем руске трупе „намеравају да пређу границу Украјине из правца Крима, копном и преко Белорусије“.

У операцији би, наводно, могло да учествује око сто хиљада војника „припремљених за потенцијално дугу окупацију“, тврди агенција.
С тим у вези, два неименована извора кажу да је „отприлике половина тактичких група већ заузела своје положаје“, као и да је „планирана подршка авијације“.
Москва је, према њиховим наводима, позвала „десетине хиљада резервиста у размери невиђеној за постсовјетско доба“, а њихова улога је наводно да „осигурају безбедност територије у каснијој фази“.

Украјина: Запад нам је обећао помоћ

Истовремено, секретар Савета националне безбедности и одбране Украјине Алексеј Данилов изјавио је да је Кијев добио обећање од западних партнера да ће максимално помоћи Кијеву у случају „руске офанзиве“.
„Није тајна да размењујемо информације, зато скоро сви схватају шта се дешава. Једино што је остало неизвесно је да ли ће Путин напасти и ако хоће – када ће то бити. Уосталом, морамо да будемо спремни у сваком случају и наши партнери су нас уверили да ће максимално помагати Украјини у случају да дође до напада“, рекао је Данилов у интервјуу за „Укринформ“.
Како је неимененовани високи званичник у америчкој администрацији раније рекао, САД су под влашћу председника Џозефа Бајдена показале да су спремне да прибегну бројним средствима у циљу супротстављања „прећетим дејствима“ Русије, као и да ће наставити то да чине.
Шеф украјинске војне обавештајне службе генерал Кирил Буданов у недељу је оптужио Русију да је наводно „концентрисала“ више од 92 хиљаде војника у близини границе са Украјином и да се „спрема да је нападне“ крајем јануара или почетком фебруара.
С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Запад вештачки распирује хистерију тиме што упозорава на могућу припрему руске „инвазије“ на Украјину и да Кремљ не искључује покушаје провокација у циљу оправдања навода западних земаља.
Амерички медији у последње време изражавају забринутост због наводног повећања „агресивних дејстава“ Русије на граници са Украјином. С тим у вези, портпарол председника Русије изјавио је да Русија премешта трупе у оквиру своје територије и по свом нахођењу. Према његовим речима, то никога не угрожава и никога не треба да брине.
Руски граничнар - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
Руски безбедњак упозорава: Расте опасност од оружаних сукоба на граници, криве Америка и Украјина
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала