Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Историјски тренутак: Почели радови на изградњи метроа у Београду /видео, фото/

© Sputnik / Лола ЂорђевићПочела изградња метроа у Београду
Почела изградња метроа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Почело је насипање терена на Макишком пољу у Београду, које је предуслов за изградњу депоа метроа. За све грађане Србије данас је велики и важан дан, јер почиње изградња метроа у Београду, рекао је министар финансија Синиша Мали.
"На огромном простору од чак 72 хектара почињу припремни радови на изградњи депоа. Следеће године нас очекује потписивање уговора за изградњу депоа, затим за изградњу приступних саобраћајница, па за изградњу станица и тунела. Након тога, почиње изградња депоа, затим приступних саобраћајница, станица, а онда и копање тунела", навео је он за Б92.
Илуструјући комплексност посла навео је да ће тунеле копати ТБМ машина - кртица, за чије прављење је потребно 13 месеци и још три за склапање.
"Метро који градимо биће најсавременији могући, потпуно аутоматизован, без машиновође. Планирано је да прва линија буде завршена 2028. године, а друга 2030. године", истакао је он.
Мали је оценио да се изградњом метроа отварамо нову еру Београда.
Директор предузећа Мостоградња ИНГ Горан Петровић изјавио је да радови на изградни инфраструктуре и насипа будућег депоа Београдског метроа, који су јутрос почели у Макишком пољу, по уговору треба да буду завршени за 36 месеци, али да сматра да могу да буду завршени и раније.
"Депо метроа је, у складу са планом детаљне регулације Макишког поља, намењен за смештај и одржавање целокупне возне флоте линије 1 Београдског метроа. Радови се изводе на површини од 72 хектара на подручју између Обреновачког пута, однонсо Савске магистрале, улице Боре Станковића и постојеће ранжирне станице у дужини од 2.242 метра и ширине од 150 до 400 метара", рекао је Петровић за Танјуг.
Додао је да је јутрос почело уклањања ниског растиња на том подручју и слоја хумуса, како би потом било насуто 480.000 кубних метара камена.
Након тога, навео је Петровић, биће насуто 1.7 милиона кубних метара рефулисаног песак у висини од 1,5 до четири метра.
"Тренутна висина терена је од 70 до 72 метра надморске висине, а циљ је да будући насип има надморску висину од 74 метра. Биће изграђена и два армиранобетонска колектора за одвод атмосферске воде са црпном станицом, која ће бити напајана преко нових трафо станица. Тиме ће се контролисано одводити атмосферске воде у постојеће и будуће нове канале", рекао је Петровић.
Нагласио је да се неће изводити никакви подземни радови, већ искључиво насипање на коту 74 метра.
"Имајући у виду да је ранијих година када су биле поплаве ниво подзенмих вода знао да се попне на 73 метра, осим што овим обезбеђујемо од поплава цело подручје, обезбеђујемо и будући депо", објаснио је Петровић.
Додао је да ће радови изводити стотинак радника са најсавременијом механизацијом.
Упоредо са почетком радова у току је и протест покрета Еколошки устанак на београдском водоизворишту Макиш јер ће оно, како истичу, бити угрожено изградњом метроа.
Како медији преносе, пут је блокиран. Из правца Железника нема никог, а и Обреновачким путем нема саобраћаја неких десетак минута.
© Sputnik / Лола ЂорђевићПротест покрета Еколошки устанак поводом почетка изградње метроа у Београду
Протест покрета Еколошки устанак поводом почетка изградње метроа у Београду - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Протест покрета Еколошки устанак поводом почетка изградње метроа у Београду
Заменик градоначелника Београда Горан Весић на друштвеној мрежи Фејсбук објавио је фотографије и видео снимак са градилишта уз коментар:
"Београд данас почиње да остварује свој вишедеценијски сан. Коначно наш град, као права европска метропола, добија метро".
Пројекат изградње београдског метроа веома је важан за Србију и њену престоницу и даћемо свој максимум да радове завршимо квалитетно и на време, изјавио је овлашћени представник кинеске компаније "Пауер Чајна" Јанг Бо.
"Задовољство нам је да започнемо радове као извођач за пројекат Макиш депо у Београду. Овај посао је почетак изградње метроа у Београду, пројекта који је веома битан за Србију и Београд", рекао је Јанг Бо.
Истакао је да је "Пауер Чајна" глобална грађевинска компанија која има многобројно искуство у Кини и свету у изградњи метроа.
Како је навео, та компанија је у Кини изградила више од 20 метроа, а ван те земље метро је изградила на Тајланду, Бангладешу, Пакистану, Сингапуру и Малезији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала