- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Крим је руски: Америчка амбасада негодује због речи бугарског председника

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаКомпанија "Епл" обележила Крим као руску територију
Компанија Епл обележила Крим као руску територију  - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе изразиле су дубоку забринутост у вези са недавном изјавом бугарског председника Румена Радева који је недавно Крим назвао руским, саопштила је амбасада САД у Софији.
Према наводима дипломатског представништва, Г7, НАТО и Европска унија увек су били уједињени у ставу да „Крим припада Украјини“, упркос „покушајима Русије да га анектира и окупацији полуострва која још увек траје“.

„Смо смо ми, укључујући и Бугарску, на самиту 'Кримска платоформа' у августу изјавили да је Крим неотуђиви део Украјине и да не признајемо покушаје Русије да легитимише незаконито заузимање и окупацију полуострва. У последњих неколико дана изражавали смо нашу дубоку забринутост бугарским властима ─ и у Вашингтону и у Софији“, саопштила је амбасада.

Подсетимо, Радев је прошле недеље током телевизијске дебате уочи другог круга председничких избора одговорио на питање опонента Анастаса Герџикова у вези са припадношћу Крима. Председник је Крим назвао руским, након чега је уследила негативна реакција и у Бугарској и у иностранству. С тим у вези, бивши премијер Бојко Борисов изразио је наду да се председник, обзиром на став о Криму, не придржава исте позиције по питању суверенитета саме Бугарске. Европска комисија је такође подсетила на свој дугогодишњи став. Због изјаве председника амбасадор Бугарске Костадин Коџабешев био је позван у Министарство спољних послова Украјине. Изјаву Радева су у Министарству окарактерисали као некоректну и непримерену.
Радев је на критику одговорио да је „анексија полуострва била незаконита“, али да је таква политичка реалност и да је „Крим тренутно руски“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала