- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Крим о наводима да Москва „припрема напад“ на Украјину: Лаж и антируска пропаганда

© Flickr / Lexis_2kИме Крим потиче из татарског језика и означава тврђаву и стене
Име Крим потиче из татарског језика и означава тврђаву и стене - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Председавајући одбора за међунационална питања кримског парламента Јуриј Гемпел назвао је лажју и антируском пропагандом тврдње да се Русија „припрема за офанзиву“ на Украјину.

„Све је то још једна лаж и антируска пропаганда којом су украјински војници и власти посебно навикли да се баве уместо да прекину да убијају и тероришу становништво Донбаса. Њима је згодније да измишљају свакојаке страшне приче, прикривајући своје флагрантне војне злочине против цивила на истоку земље“, изјавио је Гемпел.

С тим у вези, оценио је да би такве изјаве могле да буду покушај кијевских власти и њихових покровитеља да скрену пажњу светске заједнице од припрема провокација против Русије, Донбаса, укључујући и на Црном и Азовском мору.

Шта кажу у Кијеву

Са своје стране, министар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба прокоментарисао је наводе листа „Мирор“, који је, позивајући се на сопствене изворе, раније писао да је Велика Британија спремна да пребаци до 600 припадника снага за специјалне намене у Украјину због бојазни од наводно „предстојеће руске инвазије“.
„Са наше стране, не говоримо о страним трупама које би се бориле на територији Украјине. Једине стране снаге које изводе борбена дејства на територији Украјине су руске“, рекао је министар.
Коментаришући временске оквире „могућег напада Москве“ на Украјину (наводно у јануару или фебруару следеће године), шеф украјинске дипломатије је навео да је то „један од сценарија који лежи на столу руског руководства“.
С тим у вези, додао да је Украјина сада чини све како би „спречила такав сценарио“.
„Али, то не елиминише потребу за максималним јачањем наше одбрамбене способности, јер је немогуће у потпуности предвидети акције Руске Федерације“, каже Кулеба.
Према наводима агенције Блумберг, америчка обавештајна служба сматра да би Русија могла да нападне Украјину почетком 2022. године. Напад би, наводно, могао да иде из три правца, између осталог, и са територије Белорусије. Због тога је Москва позвала десетине хиљада резвервиста, изнела је раније тврдњу агенција.
С тим у вези, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да саопштења да Русија наводно припрема војну инвазију на Украјину могу послужити као параван за агресивне тежње Кијева да проблем Донбаса реши војним путем.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РУСИЈА
Још једна митологема: Захарова о тврдњама Запада да Русија припрема инвазију на Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала