- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кривокапић представио буџет: Ово није вријеме за тајкуне

© Sputnik / Лола ЂорђевићЗдравко Кривокапић
Здравко Кривокапић - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Премијер Здравко Кривокапић је на представљању капиталног буџета за следећу годину казао да је њиме предвиђена реализација 302 пројекта, од којих је 117 потпуно нових, уз поруку да је циљ ове Владе побољшање животног стандарда свих грађана.
“Држали су нас заробљене у сиромаштву...ово није вријеме за тајкуне, ово је вријеме за грађане. Доста је било лажног патриотизма, грађани желе бољи живот, ми смо спремни да им то омогућимо,” рекао је премијер.
Кривокапић вјерује да је капитални буџет на корист сваког грађанина Црне Горе, а да су грађани током 30 година "хибридног режима" били присиљени на сиромаштво.

“Не правимо државу за тајкуне”

"Да смо жељели да се понашамо као претходници, правили бисмо државу за тајкуне, људе који су политички повезани са организованим криминалом и заборавили обичног човјека", казао је премијер.
Да се то не би десило, како је рекао, опредијелили су се за нешто што би требало да је поука за будуће политичаре.
Кривокапић је истакао да Црна Гора раније представљеним програмом "Европа сад", којим је планирано да просјечна зарада до краја 2025. буде 1.000 евра, "постаје Пољска" у централном дијелу Европе, а стварају се предуслови да не буду оштећени ни послодавци. Циљ пројекта “Црна Гора одмах!” је дотле, према његовим речима, да се подигне квалитет живота свих грађана.
"То радимо кроз пет потциљева - унапређење здравства, повећање квалитета образовања, јачање инфраструктуре у туризму, снажење саобраћајне инсфраструктуре и улагање у културу, са посебним нагласком на културно насљеђе."
Премијер је рекао да је капиталним буџетом предвиђена сума од 248 милиона евра, односно нешто више од 11 одсто укупног буџета.
"То је рекорд за Црну Гору, ако изузмемо дио који се односи на ауто-пут. Имамо 302 пројекта, од тога је потпуно ново 117 пројеката… Ми смо се опредијелили да кључ буде кроз повезивање, и то кроз саобраћај", истакао је премијер.

Сјевер земље посебно важан

Приказао је графикон на којем је у капиталном буџету скоро 169 милиона предвиђено за саобраћај, 8,78 милиона за за здравство, нешто више од 16 милиона за образовање. За социјалу је опредијељено 1,15 милиона а за туризам 2,38 милиона еура.
За културу је капиталним буџетом предвиђено 7,77 милиона, за државну управу 9,1, за спорт готово 4,9 милиона, а за екологију нешто више од 14 милиона евра.
Кривокапић је такође навео да су посебно значајна издвајања за сјевер земље. За сјевер Црне Горе предвиђено је 113 пројеката вриједних 76,7 милиона евра, за централни 109 пројеката вриједности 60,5 милиона, а на југу су планирана 73 пројекта вриједна 26,7 милиона.
"Разлог је што је јужни регион развијенији него сјеверни и опредијелили смо се за баланс", додао је премијер.
Кривокапић је рекао да су од марта позивали све локалне управе да доставе пројекте.
"Они немају пројекте. Ако је неко овдје у некој лошој ситуацији, то није због тога што Влада није жељела, него зато што нису имали ништа спремно, да што бисмо ми могли прихватити."
Кривокапић је најавио, између осталог, завршетак радова на новом објекту Црногорске академије наука и умјетности, за шта су капиталним буџетом предвиђена три милиона евра. За завршетак градње фудбалског стадиона на Цетињу предвиђено је 2.23 милиона евра. Пут Смоковац - Матешево ће бити грађевински завршен у року, казао је Кривокапић.
"Тиме се стварају шансе да до контакт тачке везане за Бољаре можемо доћи до децембра 2027."
Кривокапић је рекао да је регионални пут од Никшића до Плужина "највеће застиђе Црне Горе".
"Он би требало да буде брза магистрала која ће обезбиједити најбржи пут од Сарајева преко Фоче, до Тиране."

Три кључна саобраћајна питања

Кривокапић је, говорећи о три кључна саобраћајна питања, рекао да ће Влада за пут Матешево - Бољаре наћи кредит.
"За Јадранско-јонску магистралу највјероватније смо договорили начин реализације, а за трећи дио од Сарајева до Тиране постоји велика вјероватноћа да добијемо средства ЕБРД и крећемо у реализацију тог пута", прецизирао је премијер.
Говорећи о одговору на енергетску кризу, Кривокапић је рекао да је неопходно искористити потенцијале, као и да под хитно треба градити ХЕ Комарница, вјетроелектрану Гвозд, Брајићи, соларну на Бриској гори, Вељем брду...
“Ако немате стабилан енергетски извор, који је засад само ТЕ Пљевља, све остало зависи од природних догађаја.", казао је Кривокапић. Стабилност, додао је он, може сигурно да обезбиједи ХЕ Комарница, ако би била реверзибилна електрана.
Премијер Здравко Кривокапић је казао да га не интересује опстанак Владе, већ га интересује да ли је неко против програма којим се предвиђа бољи стандард грађана.
“Који посланик не гласа за овакав буџет гласаће против сваког грађанина. Ово није прича о политици, већ програм за боље сваког грађанина, да се покрене Црна Гора”, казао је Кривкапић одговарајући на питања новинара да ли вјерује да ће у оваквој политичкој кризи бити изгласан предложени буџет пројектоват на 2,4 милијарде евра.
Када се добије најбољи пројекат и најбоља локација , градиће се градска болница у Подгорици, казао је Кривокапић.
На опаску да неки политичари кажу да је овој програм најава оснивања нове странке, чији ће предсједники бити Кривокапић, он је одговорио да он не води камапњу, а да води, већ би основао парттију, а то до сада није урадио.
“План “Црна Гора одмах” је прича за сваког грађанина у Црној Гори у сваком њеном кутку”, казао је Кривокапић.
Истакао је да морамо да обезбиједимо добру енергетску и соабраћајну инфраструктуру.
До данашњег дана није завршен пројекат ауто пута Матешево Андријевица. Кад се заврши пројекат онда ће се радити на обезбјеђењу новца. Пројекат дионице ауто пута Андријевица Бољаре је пројекат при крају, каже премијер. За јадранско- јонску магистралу мишљења је да ће се наћи амерички инвеститор, који је спреман да исфинансира градњу те ауто цесте.
Еври и маказе - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
РЕГИОН
Буџет за 2022. годину — вјетар у леђа Владе Црне Горе или нови камен спотицања
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала