- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лукашенко о мигрантској кризи: Никога намерно не пребацујемо преко границе ЕУ

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти на белоруско-пољској граници
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Минск не пребацује намерно мигранте из земаља Истока и Африке преко границе са Европском унијом и неће то чинити, изјавио је председник Белорусије Александар Лукашенко.
„Наша политика, каква је била у почетку у вези са овом мигрантском кризом, таква је и остала. Ми намерно никога не пребацујемо преко границе. И нећемо то чинити“, истакао је Лукашенко, преноси новинска агенција Белта.

Последице затварања пољске границе

Лукашенко је упозорио пољску страну на последице претњи, укључујући и оне везане за затварање границе.
„Ово је вероватно више апел Пољацима. Вероватно чујете да се стално изјављују претње тих дивљих политичара и лидера Пољске: затворићемо границу, затворићемо Кузницу – железнички гранични прелаз итд. С тим у вези могу само да кажем: ако га затворе, молим лепо. Ако вам је згодније, затворите га. Али прво треба да размисле како ће разговарати са Русијом и Кином, уопште са истоком“, рекао је белоруски лидер.

Берлин треба да прихвати избеглице

Лукашенко је додао да Европска унија не успоставља контакт у вези са решавањем проблема две хиљаде блискоисточних избеглица на граници са Пољском.
„Чекам да ЕУ одговори на питање о две хиљаде избеглица. У нашем кампу (у логистичком центру близу границе са Пољском) налази се око две хиљаде избеглица. Питао сам (Европску унију и Немачку) да их одведу. Рекли су, (в.д. канцелара Немачке Ангела) Меркел ми је обећала да ће на нивоу Европске уније размотрити овај проблем. Они то чак и не разматрају“, истакао је он.
Према његовим речима, Белорусија ће захтевати од Немачке да прими избеглице које се налазе на белоруско-пољској граници, али је спремна и да сама реши овај проблем.
„С тим у вези: нема потребе никога да чекамо. Одбили су, што значи да ће им овде бити затворен улаз. Немају овде шта да раде… Ми ћемо сами изаћи на крај са овим људима ако их Немачка не прихвати. Шта да радимо? Немамо куда. Али морамо да захтевамо од Немаца да их прихвате“, нагласио је Лукашенко.

Мигрантска криза

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната из земаља Блиског истока и Африке на граници са Белорусијом и оптужују Минск за стварање мигрантске кризе. Минск демантује све оптужбе. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће спречавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.
Мигранти у привременом смештају у близини белоруско-пољске границе - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РУСИЈА
Захарова: Ситуација на граници Белорусије и Пољске ─ пример информационог рата
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала