- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Немачки министар апелује на Москву: Сарађујте са демократским снагама у Белорусији

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Немачке Хајко Мас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас  - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Министар спољних послова Немачке Хајко Мас изјавио је на затвореној конференцији у Бечу о белоруским питањима да, иако Русија сматра председника Александра Лукашенка гарантом стабилности, „он заправо гура земљу ка нередима“. Мас је апеловао на Москву да сарађује са демократским снагама у Белорусији.

„Желео бих да искористим прилику да пошаљем поруку Москви, а то је да Кремљ штити Лукашенка, јер у њему види гаранта стабилности. Међутим, недавни догађаји показали су да он, уместо тога, гура Белорусију ка нередима и изолује је. Русија би требало да сарађује са демократским снагама у Белорусији како би се одало поштовање посебној вези између руског и белоруског народа“, истакао је шеф немачке дипломатије.

Он је подсетио на пети пакет санкција против Минска.
„ЕУ и њени партнери настављају да врше притисак на режим Лукашенка. Прошле недеље је Савет министара спољних послова ЕУ покренуо пети пакет санкција, укључујући против белоруских судија, тужилаца и запослених у службама безбедности, који су одговорни за кршење људских права“, рекао је Мас.
Министар је додао да је Немачка заједно са својим партнерима направила међународну платформу за привођење правди особа у Белорусији које су прекршиле законе са становишта принципа међународног права. Та платформа је „почела са радом“, каже Мас.

Програм подршке белоруском друштву

Немачки министар је на конференцији додао и да Берлин ревидира програм подршке цивилном друштву Белорусије у износу од 21 милион евра ради интензивирања сарадње са опозицијом у изгнанству.
„Западне земље би требало да прилагоде своју помоћ у вези са ситуацијом у белоруском цивилном друштву и опозицији. С обзиром да је постало готово немогуће подржавати активности у Белорусији, морамо да интензивирамо сарадњу са онима који су протерани. Стога на националном нивоу Немачка ревидира свој 'Акциони план: цивилно друштво у Белорусији', који обухвата 21 милион евра“, навео је министар.
Раније је шеф пољске дипломатије Збигњев Рау изјавио да су министри спољних послова ЕУ донели политичку одлуку о петом пакету санкција Белорусији. Како ја навео, не сумњају у потребу за шестим.
Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и не напушта пограничну зону. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала