- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Платформа ДФ-a за излазак из кризе: Подржаће мандатара ког предложе партнери

© Sputnik / Небојша ПоповићКонференција за новинаре Демократског фронта
Конференција за новинаре Демократског фронта - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Демократски фронт у Платформи коју је предложио партијама парламентарне већине поручио је колегама из „Мир је наша нација“ и „Црно на бијело“ да је спреман да подржи за новог премијера кандидата којег једна од те двије коалиције буде предложила.
Овом понудом ДФ је спреман да због договора одустане од мјеста премијера, које им по изборном резултату припада, а све у циљу договора да би ова Влада коначно кренула у обрачун са организованим криминалом и корупцијом, што садашња није у стању да уради.
ДФ предлаже колегама да се у нову Владу обавезно укључе аутентични представници мањинских народа и то на одговорним позицијама.
„ДФ инсистира да се преговори воде брзо и ефикасно, без икаквих условљавања са било чије стране и да се заврше до 10. децембра“, пише у Платформи ДФ-а.
Платформа ДФ-а прослијеђена је Демократској Црној Гори, Демосу, УРА, ЦИВИС-у, СНП-у, Радничкој, Уједињеној и Правој Црној Гори.

Текст Платформе Демократског фронта:

Након годину дана од формирања ове Владе, ДФ цијени да она није испоручила грађанима оне резултате које је опозиција обећавала на изборима 30. августа 2020. године. Тоталитарни режим Ђукановића није демонтиран, институције система нијесу очишћене од кључних кадрова ДПС-а, није направљен јасан отклон од погубног неолибералног економског модела, није покренута оштра и бескомпромисна кампања за заустављање шверца цигарета и наркотика, изгубљено је 30.000 радних мјеста, БДП ће на крају 2021. бити за 5 посто мањи од БДП на крају 2019. године, задужење се повећало на 4,1 милијарду евра што износи 87 одсто БДП-а у 2021. години. Није потписан Темељни Уговор са СПЦ. Није спроведен попис становништва. Није донесен нови закон о пребивалишту, како би се коначно очистио бирачки списак од фантом бирача. Односи са Србијом као најважнијим регионалним партнером су додатно погоршани. Влада у кључним областима води политику идентичну политици Ђукановића и ДПС-а.
Влада Црне Горе дефинише јавне политике у складу са интересима ванинституционалних центара моћи, без икаквих консултација и утицаја парламентарних странака који су је изабрали, док смо за оно што смо са њима договорили – углавном били преварени.
Прекинута је органска веза између грађана – бирача и власти. Влада није одговорна парламенту и бирачима. То је довело до парализе политичког система у земљи који не може да обавља своје уставне функције.
Влада нема подршку парламентарне већине. У тужилаштву и правосуђу је ВД стање. Није изабран Предсједник ДИК. Поједини министри и директор полиције одбијају да изврше одлуке Владе и налоге премијера. Због таквих односа, држава не функционише.
Демократски фронт, као најснажнији конституент нове власти, од почетка је показивао снажну политичку вољу да се односи у владајућој већини дефинишу поштеним дијалогом и договором. Правили смо веома тешке и болне компромисе, пристајали на уцјене које су долазиле до нивоа угрожавања људског и политичког достојанства. Због свега наведеног, неко је у садашњој Влади је закључио да тим путем треба наставити, али ДФ, а вјерујемо и други, више не пристајемо на такве односе.
Након вишемјесечног неискреног и непродуктивног преговарања, издата је воља 133 000 гласача коалиције ЗБЦГ, као и многих бирача из друге двије коалиције. Пошто је пропао модел реконструкције постојеће Владе, ДФ користи ову прилику да вам предложи следеће:
1.
У најкраћем могућем року изабрати нову владу која би била састављена од представника три побједничке коалиције;
2.
Нова влада треба да у значајној мјери одражава изборну вољу грађана, како по структури, тако и по њеним програмским приоритетима;
3.
Нова влада ће поштовати претходно постигнуте договоре, што подразумијева мораторијум на идеолошке и програмске разлике;
4.
ДФ, као најбројнији конституент власти је спреман, да у циљу постизања договора, направи уступке и додатно уважи специфични значај мањих конституената.
5.
Имајући у виду чињеницу да премијер, којег је прије годину дана предложила наша коалиција, није испунио ни наша, а ни очекивања јавности, спремни смо да за мандатара подржимо погодну личност, коју предложе партнери из коалиција Мир је наша нација или Црно на бијело;
6.
Желимо да се у Нову владу укључе аутентични представници мањинских народа и то, за разлику од досадашње праксе, на одговорним позицијама, од општег значаја за читаву заједницу;
7.
ДФ инистира да се преговори воде брзо и ефикасно, без икаквих условљавања са било чије стране и да се заврше у већ саопштеном року (10.децембар).
8.
Након постизања договора, саставио би се коалициони споразум који би прецизно дефинисао међуособне односе и утврдио правила функционисања владајуће већине;
9.
Саставни дио коалиционог споразума ће бити и план програмских приоритета, око којих би се постигао консензус. Овај план би био доказ политичке воље владајуће већине да бирачима испоручи резултате које смо обећали на претходним изборима, а што није учинила досадашња Влада;
10.
Саставни дио споразума је и договор о изгласавању Тужилачког савјета, Буџета, Закона о попису становништва, као и завршетка процеса уређења односа државе са религијским заједницама. Саставни дио споразума би био и договор око доношења других законских решења, у циљу деблокирања и унапређења функционисања институција система.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала