- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Почела градња брзе пруге и на делу од Новог Сада до Келебије

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICПочетак градње брзе пруге и на делу од Новог Сада до Келебије
Почетак градње брзе пруге и на делу од Новог Сада до Келебије - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Почели су радови на деоници Нови Сад–Келебија у оквиру пројекта брзе пруге Београд–Будимпешта. Председник Александар Вучић поручио је ће брза пруга кроз Србију бити готова за три године.
Симболичним притиском на дугме почели су радови на изградњи нове деонице брзе пруге Београд–Будимпешта.
Обнова железничке пруге Београд–Будимпешта допринеће јачању вредности и значају Мађарске и Србије, створиће нова радна места и приближиће још више два главна града и две земље, изјавио је у Новом Саду министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто.
"Ми, Мађари и Срби одлучујемо на основу наших националних интереса и одлучили смо да и ми желимо да имамо корист од новог светског поретка који се рађа на истоку. Обе земље имају са Кином сарадњу на прагматичним основама и на бази међусобног интереса и обе много профитирају од тога, исто као што ће обе земље да профитирају од изградње брзе пруге Будимпешта–Београд", рекао је Сијарто.
Нагласио је да ће Мађарска ускоро почети изградњу своје деонице пруге и најавио да би радови требало да буду завршени до 2025. године, преноси РТС.
Председник Александар Вучић изјавио је да ће деоница брзе пруге од Новог Сада до Суботице и границе са Мађарском код Келебије, која је данас почела да се гради, бити завршена пре краја 2024. године и поручио да ће Србија наставити да се развија и мења на боље.
Вучић је рекао да ћемо се већ за два месеца возити првом деоницом брзе пругом кроз Србију, од Београда до Новог Сада само пола сата.
"Ако не размишљате о будућности не можете да је имате, рекао је Џон Госворди", рекао је Вучић.
Истакао је да је наша земља загледана напред и да спремно дочекује будућност, као и да знамо шта све морамо да урадимо да бисмо се потпуно спремили за будућност.
Председник је рекао је брза пруга веома важна за будућност и да ће она бити завршена, од Београда до мађарске границе, за тачно три године.
"За тачно три године имаћемо изграђену брзу пругу до Мађарске, то је пре краја 2024. године, док ће Мађари своју деоницу од Србије до Будимпеште завршити у првој половини 2025. године. То је сутра, ту, за само три године. Деценијама нисмо знали шта су пристојан воз и пруга и ретко су користили железницу", нагласио је Вучић.

"Градња брзе пруге значиће и виши стандард за грађане"

Вучић каже да ће градња брзе пруге значити и виши стандард за грађане и веће плате и значити бољу будућност за нашу децу.
Како је рекао, брза пруга ће много тога променити у Војводини, где су током деведесетих и двехиљадитих година затворене готово све фабрике. Поручио је да сада треба све то обновити и да сада грађани могу да виде у Новом Саду и Војводини како стално ничу велелепне фабрике.
"Данас смо пожурили и јуримо да то време надокнадимо и претекнемо оне који су пре били успешнији од нас. Хвала Сијарту на мудром говору. Тачно је да се сналазимо и имамо прагматичан и рационалан приступ са Кином и Мађарском, али бих додао да осим таквог приступа осећамо искрено пријатељство и братство са овим народима. Да није било Орбана и Сијарта, ми не бисмо имали овако добре односе, осећамо много више од прагматичног приступа од којег имамо само интересе", нагласио је Вучић.
Не постоји европски форум на коме Сијарто и Орбан нису најхрабрији у подршци Србији на европском путу у свим областима, додао је Вучић.
© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICПочетак градња брзе пруге и на делу од Новог Сада до Келебије
Почетак градња брзе пруге и на делу од Новог Сада до Келебије - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Почетак градња брзе пруге и на делу од Новог Сада до Келебије

За само два сата и пет минута од Новог Сада до Будимпеште

Додао је да ће због брзе пруге грађанима Србије Будимпешта бити ближа од Беча и да ће само за два сата и пет минута моћи да стигну од Новог Сада до Будимпеште.
Вучић је захвалио грађанима што верују у бољу и успешнију Србију и поручио да ће Србија наставити да се мења и да ће сви бити поносни на нашу земљу и веровати у будућност своје деце у Србији.
Каже и да ће у Новом Саду бити изграђена велика и модерна железничка станица за брзу пругу, као и да ће укупно на траси од Новог Сада до мађарске границе бити изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и сличних објеката.
Обележавању почетка радова присуствовали су и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, председник Покрајинске Владе Игор Мировић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.
Комерцијални уговор о модернизацији и реконструкцији железничке везе између Србије и Мађарске на територији Србије за деоницу Нови Сад–Суботица–државна граница код Келебије, вредан 943 милиона евра 2018. године потписали су Инфраструктура железнице Србије и конзорцијум кинеских компанија "Чајна рејлвеј интернешенел" - "Чајна комјуникејшн констракшн компани".
Овај пројекат биће финансиран из кредита који је дала кинеска Ексим банка.
Посао изградње пруге за велике брзине на овој деоници обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, денивелацију укрштања пруге са друмским и пешачко-бициклистичким стазама, као и уградњу електротехничке инфраструктуре која омогућава безбедно одвијање саобраћаја пројектованим брзинама и увођење европског система управљања железничким саобраћајем.
Пројектом је планирана реконструкција девет железничких станица, (Нови Сад, Сајлово, Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима (Руменка, Врбас и Ловћенац).
У Врбасу ће бити изграђен и вијадукт дужине 1,6 километара.
До марта наредне године требало би да буде пуштена у саобраћај деоница брзе пруге ка Мађарској од Београда до Новог Сада.
На том делу железнице у току су радови на деоницама од Београда до Старе Пазове у дужини од 34,5 километара на којој раде кинеске компаније, као и на релацији Стара Пазова–Нови Сад у дужини од 40,4 километра коју гради руски РЖД Интернешнел.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала