- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Робне резерве нафте: Имамо ли их и колико | Енергија Спутњика

Пратите насTelegramOdyssey
Прошлонедељна најава председника Белорусије, Александра Лукашенка да нафтовод „Дружба“ неколико дана неће транспортовати сирову нафту ка европским потрошачима изазвала је поприличну пометњу на континенту али и у Србији која, иначе, не добија нафту из тог правца.
Ова вест је у жижу јавности довела питање робних резерви нафте и нафтних деривате у Србији.
Питање обавезних резерви нафте и нафтних деривата сматра се једним од два кључна мерила за отварање преговора са ЕУ у поглављу 15 који се односи на енергетику. Међу предусловима за испуњавање овог мерила је припрема детаљног Акционог плана за усклађивање националног законодавства са правним тековинама које се односе на обавезне резерве нафте и нафтних деривата за 90 дана, у складу са Директивом 2009/119 /ЕЗ. Република Србија се обавезала да ће применити Директиву, која укључује обавезу одржавања минималног нивоа обавезних резерви нафте, најкасније до 1. јануара 2023. године — у висини од 90 дана просечног дневног нето увоза или 61 дан просечне дневне потрошње. Усвојеним законима Србија се обавезала да резерве за 25 дана достигне до краја 2020.
О томе где смо данас по том питању, колико имамо резерви нафте и нафтних деривате, али и како је ово питање решено у ЕУ, а како у суседним земљама, које нису чланице ЕУ у „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Томиславом Мићовићем, генералним секретаром Удружења нафтних компанија Србије.
Енергија Спутњика, 22.11.2021.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала