- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски адмирал: „Курск“ настрадао у судару са подморницом НАТО-а

© AP Photo / STRINGERЈедна од највећих и најсавременијих руских подморница, "Курск", која је експлодирала и потонула током војних вежби у августу 2000.
Једна од највећих и најсавременијих руских подморница, Курск, која је експлодирала и потонула током војних вежби у августу 2000. - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Противподморничка авијација руске морнарице пронашла је код обала Норвешке страну подморницу која се сударила са руском нуклеарном подморницом „Курск“, изјавио је адмирал Вјачеслав Попов који је у тренутку катастрофе био командант Северне флоте Русије.
Према речима адмирала, „Курск“ је настрадао у судару са подморницом НАТО-а чији назив је прилично сигуран да зна. Међутим, како је навео у интервјуу за Спутњик, „да би се јавно именовало то пловило, потребно је имати доказе и пружити их“, што он не може да учини.
Његова претпоставка је да је подморница НАТО-а пратила „Курск“, али да му се превише проближила, или да је „маневар руске подморнице довео до губитка контакта“.
С тим у вези, Попов је констатовао да је страна подморница настрадала услед судара са „Курском“ и велике експлозије муниције на њему.
Како каже, СОС сигнале тог дана није послао „Курск“, већ оближња подморница Алијансе, која је била оштећена, а противподморничка авијација руске морнарице пронашла је код обала Норвешке.
„Страна подморница је неко време била на дну, повратила је способност да се креће. Када је успела у томе, кренула је ка својој бази, што је регистровала и наша противподморничка авијација већ код обала Норвешке“, објаснио је бивши командант.
Он је подсетио да су се вежбе Северне флоте у августу 2000. године одвијале и у неутралним водама.
„А задатак, односно један од задатака који у мирнодопским условима може да се сматра једним од главних је подморничко извиђање. Према мојим подацима, тамо није била једна подморница, већ три. Оне су обављале нормално извиђање, унапред знајући да ће Северна флота изводити велике вежбе“, истакао је адмирал.
Бивши командант Северне флоте је још 2000. године у документарном филму Аркадија Мамонтова о „Курску“ изјавио да је за њега „главна верзија судар са неидентификованом подморницом која је, наравно, несвесно ударила у најрањивију тачку нашег брода“. Међутим, тада адмирал није указао на њену припадност и чињеницу да зна њен назив.
Према наводима руских и страних медија, у зони извођења вежби у том тренутку су се налазиле нуклеарне подморнице америчке морнарице „Мемфис“ и „Толедо“, као и „Сплендид“ британске морнарице. Портал „Њуз24“ је раније пренео да је руско Министарство одбране затражило од Пентагона да спроведе инспекцију америчких подморница, али да је тај захтев одбијен и да је Министарству саопштено да су „све подморнице у исправном стању“. Исти одговор уследио је и из Лондона, пренео је портал.

Трагедија подморнице „Курск“

Подморница „Курск“ је 12. августа 2000. године учествовала у поморској војној вежби у Баренцовом мору у близини руске обале. Подморница је била наоружана са 24 крстареће ракете и 24 торпеда.
Према општеприхваћеној теорији, цурење водоник-пероксида довело је до детонације бојеве главе торпеда што је изазвало експлозију више бојевих глава око два минута касније. Друга експлозија је била еквивалентна експлозији око шест тона ТНТ-а, што је било довољно снажно да је региструју сеизмографи широм северне Европе.
Веровало се да је после експлозије било преживелих, али је ниво кисеоника драматично опао. Према речима стручњака, животи су могли бити спасени да су спасилачке операције започете раније.
Међународна акција спасавања трајала је 10 дана, али нико није преживео. Рониоци који су ушли у подморницу недељу дана после трагедије открили су само беживотна тела руских морнара.
Подморница Курск - Sputnik Србија, 1920, 12.08.2020
Истина о трагедији подморнице „Курск“: Смрт на дну мора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала