- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Спутњик лајт“ – штити Путина, а ускоро и Србе

© Пресс-служба мэра и правительства Москвы / Уђи у базу фотографија„Спутњик лајт“ вакцина
„Спутњик лајт“ вакцина - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин ревакцинисао се против вируса корона вакцином „Спутњик лајт“, која би ускоро требало да стигне и у Србију. Наша земља претендује да постане друга земља у Европи, после Белорусије, која ће регистровати ту високо ефикасну „бустер“ вакцину.
Истраживања потврђују да једнокомпонентна руска вакцина „Спутњик лајт“, која тренутно пролази процедуру регистрације у Србији, изазива снажан имуни одговор како код особа које нису прележале вирус корону, тако и код оних који јесу.
Такође, „Спутњик лајт“ је као бустер вакцина показала високу ефикасност у комбинацији са вакцинама других руских и страних произвођача, од „Спутњика Ве“ до „Фајзера“, као и висок ниво безбедности у комбинацији са свим другим вакцинама.
Дакле, као и све друге руске вакцине и „Спутњик лајт“ се може користити за прву вакцинацију против ковида 19, а такође и за ревакцинацију и вакцинацију после прележане короне.
„По информацијама које су дали запослени из института ‘Гамалеја’ вакцина ‘Спутњик лајт’ је заправо прва доза компоненте ‘Спутњик В’ и ствара снажан имуни одговор. Јасно је да код различитих људи различито делује – у зависности од статуса имуног система, може се развити довољна количина имунолошког одговора, или недовољна, па ће некоме бити потребна друга доза. Да би се створио примарни колективни имунитет, да би се прекинуо ланац и зауставио пренос инфекције и једна доза је довољна, али да би се особа потпуно заштитила и да би ниво антитела која неутралишу вирус био довољан онда је неопходно проћи потпуну вакцинацију, са најмање две дозе. Дакле, што се Србије тиче, све ће зависити од тога какав ће задатак српски стручњаци поставити за вакцину“, каже за Спутњик Нели Сосједова, биофизичар и водећи стручњак пројекта Вакцина.ру.

Ефикасна и безбедна вакцина

Стручњаци истичу да ниједна вакцина не штити стопостотно од вируса корона, али да вакцина попут „Спутњика лајт“ може да заштити од тешке форме болести.
Ревакцинација овом „бустер“ вакцином у ситуацији када се појављују нови сојеви неопходна је једном у шест месеци, а раст антитела после вакцинације бележи се десетог дана код особа са имунитетом.
Стручњаци наводе да вакцинација са две дозе „Спутњиком В“ ствара поузданију и дужу заштиту, али је и једна „лајт“ доза довољно ефикасна заштита. Студије потврђују да је „Спутњик лајт“ 70-75 одсто ефикасан против делта соја, и то је бољи резултат чак и од неких двокомпонентних вакцина, док заштита „Спутњиком Ве” прелази 90 одсто. Притом, ефикасност „Спутњика лајт“ као „појачивача“ других вакцина износи преко 83 одсто против заразе и преко 94 одсто против хоспитализације.
„Спутњик лајт“ намењен је, пре свега, млађим људима, али је одобрен и за вакцинацију старијих од 60 година. Међутим, у том случају се препоручује само онима који су или прележали корону или су претходно вакцинисани другим вакцинама. Присуство антитела није контраиндикација за имунизацију.
„Људима старијим од 60 година свакако је потребна двострука вакцинација, док ‘лајт’ вакцина обавља задатак прекидања ланца преношења вируса са човека на човека… Посебну пажњу треба обратити на старије људе и хроничне болеснике, који би свакако требало да прођу потпуну имунизацију са две дозе и чак поновљену вакцинацију за шест месеци, како не би оболели или ако оболе да то буде у лакшој форми. Важно је упознати имуни систем свих људи на планети са овим вирусом. ‘Лајт’ се успешно носи са тим задатком. Он ће упознати имуни систем, а имуни систем ће формирати почетни имуни одговор“, објашњава Сосједова.

Путин, Песков и Собјанин примили „Спутињик лајт“

Тренутно је у Русији регистровано пет вакцина против вируса корона: „Спутњик В“, „Епивак корона“, „Ковивак“, "Спутњик лајт" и "Епиваккорона-Н", а у фази регистрације је и вакцина против ковида „Спутњик М“, намењена адолесцентима.
„Спутњик лајт“, коју је развио Национални истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију „Гамалеј“, четврта је по реду вакцина која је регистрована у Русији почетком маја ове године и већ су је одобриле многе земље, попут Белорусије, Уједињених Арапских Емирата, Камбоџе, Јерменије, Венецуеле, Египта и других.
На основу спроведених студија, стручњаци истичу да је „Спутњик лајт“ ефикасан, универзални појачивач вакцина које производе „Фајзер“, „Астра зенека“, „Синофарм“, „Модерна“ и „Кансино“, јесте да изазива снажан имуни одговор и показује висок степен безбедности.
„Добро је променити вакцину приликом ревакцинације, јер свака вакцина садржи различите компоненте… Дакле, добро је користити „Спутњик лајт“ за ревакцинацију након других вакцина“, истакла је Сосједова.
Руски председник Владимир Путин се вакцинисао у марту ове године. Он је првобитно примио две дозе „Спутњика Ве“, да би се ове недеље ревакцинисао „Спутњиком лајт“ . Он је након тога изјавио да се „осећа добро“.
„Спутњиком лајт“ се ревакцинисао и портпарол руског председника Дмитриј Песков, као и градоначелник Москве Сергеј Собјанин.
Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 12.11.2021
РУСИЈА
Песков: Примио сам вакцину Спутњик лајт, а Путин ће сам рећи о ревакцинацији
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
РУСИЈА
Путин се ревакцинисао и изразио жељу да учествује у тестирању назалне вакцине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала