- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички „Џавелин“ ствара експлозивну ситуацију у Украјини

Пројектил „џавелин“, амерички преносни противтенковски ракетни комплекс
Пројектил „џавелин“, амерички преносни противтенковски ракетни комплекс - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Ратоборна реторика Кијева о употреби америчких противтенковских ракетних система „Џавелин“ у Донбасу, као и о наводној руској претњи ствара експлозивну ситуацију и подстиче заоштравање сукоба на истоку Украјине, упозоравају руски експерти.
Аналитичари истичу да је изјава шефа украјинске војне обавештајне службе Кирила Буданова о томе да су украјинске снаге први пут употребиле амерички систем „Џавелин“ у Донбасу, још један доказ кршења Минских споразума, изузетно важних за регулисање кризе у Донбасу и мера одрживог прекида ватре.
Како преносе амерички медији, Буданов је рекао да су системи „Џавелин“ такође коришћени против руских снага, подсећајући да Украјина сматра устанике самопроглашене Доњецке и Луганске Народне Републике делом руске војске.
Према речима шефа Главне обавештајне службе, амерички противтенковски ракетни системи ће заједно са турским дроновима „Бајрактар“ постати значајан фактор обуздавања снага ДНР и ЛНР. Истовремено, он сматра да ће Украјини бити потребна америчка подршка. Како каже, Вашингтон би требало да пружи помоћ Кијеву што пре.
Руски војни експерт, генерал-мајор у резерви Владимир Богатирјев ово види као „отворену провокацију“ и сматра да сама чињеница да су украјинске Оружане снаге наоружане системима „Џавелин“, ствара услове да украјинска војска врши провокације против снага Донбаса.

„Употреба противтенковског наоружања омогућава уништавање не само мобилних оклопних циљева, већ и других објеката. То може навести политичко и војно-политичко руководство Украјине на могућу употребу још моћнијих система наоружања против република Донбаса. Ово је прилично опасно, јер би то могло да подстакне украјинску војску, која се самим тим осећа заштићеном, да започне прави рат“, упозорио је Богатирјев.

Американци наоружавају Кијев

Експерти изјаве украјинских званичника о употреби америчког система у Донбасу тумаче као покушај Кијева да покаже своју снагу, да демонстрира присуство западне подршке и истовремено као провокацију супротне стране, не би ли изазвали реакцију и узвратне акције.
Кијев заједно са својим западним партнерима заправо ствара веома тешку информациону атмосферу ишчекивања предстојећег сукоба, што ствара „експлозивну ситуацију“.
„Мислим да је ово самостална одлука Оружаних снага Украјине или оних који командују групом војске на линији контакта, али треба имати у виду да украјинске снаге имају и велику групу америчких саветника и, наравно, ништа се не дешава без њиховог пристанка“, сматра Богатирјев.
Руски експерти такође указују на то да су ракетни системи „Џавелин“ веома скупи и да не може свака држава да их купи, а њихова употреба сугерише да САД пружају директну војну помоћ Украјини.
Средином новембра је објављено да је Украјина добила 80 тона муниције од САД. Према наводима америчке амбасаде у Кијеву, то је била четврта испорука САД у оквиру додатне помоћи од 60 милиона долара коју је председник Џозеф Бајден послао Украјини у августу, „демонстрирајући америчку посвећеност успеху стабилне, демократске и слободне Украјине“.
Раније је амерички министар одбране Лојд Остин изјавио да је Вашингтон од 2014. године издвојио више од 2,5 милијарди долара за подршку оружаним снагама Украјине.

Лажи о руској инвазији на Украјину

Руски експерти закључују да изјаве о употреби „Џавелина“ у Донбасу не дају никакву посебну војну предност, али да се заједно са изјавама о употреби беспилотних летелица „Барјактар“ ​​и наводима да ће Русија ускоро напасти Украјину , ствара општа атмосфера нервозе и тензија, што може довести до неких ексцеса који доводе до заоштравања војне конфронтације.
Ситуацију додатно подгревају и амерички медији који тврде да америчка обавештајна служба сматра да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину почетком идуће године и то из три правца – из правца Крима, Белорусије и са истока.
Како наводи „Блумберг“, САД су прошле недеље предале обавештајне податке својим савезницима у Европи о наводном гомилању руских трупа у пограничним областима.
Руски експерт Сергеј Јермаков констатује да информације које је објавила америчка агенција не само да нису ничим поткрепљене, него су и „отворено лажне“.
„То је апсолутна лаж. Чак су и амерички експерти, који помно прате ситуацију, раније истицали да нема никакве посебне концентрације руских трупа у близини граница са Украјином. А ова очигледна лаж је потребна да би се извршио додатни притисак на Русију, а такође и да покаже да ће Украјина и даље бити озбиљно семе раздора између Москве и Запада“, каже Јермаков.
Експерт упозорава да су оваква организована „цурења информација” опасна јер подстичу Кијев да настави политику конфронтације, а самим тим могле би и да подстакну Украјину на нове провокације у Донбасу.
„То стимулише актуелни режим Украјине на неке активније акције и тиме се озбиљно појачава дестабилизација у региону“, закључио је Јермаков.
Москва је више пута поновила да нема намеру никог да напада и да не кује агресивне планове, а портпарол руског председника Дмитриј Песков сматра да нове оптужбе које стижу на адресу Русије могу послужити као параван за агресивне тежње Кијева да проблем Донбаса реши војним путем.
Одговарајући на питање украјинског новинара како Кијев може да добије гаранције безбедности од Русије, Песков је рекао да је „најбоља безбедносна гаранција примена Минских споразума“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала