- Sputnik Србија, 1920
ВОЈСКА И НАОРУЖАЊЕ
Најновије вести о наоружању из Србије, Русије и света. Војне вежбе, нуклеарна тријада, представљање нових војних технологија и коментари стручњака.

Америка послала два патролна чамца Украјини /фото/

CC BY-SA 2.0 / Petty Officer 3rd Class MyeongHi / Патролни чамац америчке обалске страже класе "Ајланд"
Патролни чамац америчке обалске страже класе Ајланд - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Два патролна чамца класе „Ајланд“ стигла су из Сједињених Америчких Држава у Украјину и они ће ускоро обезбеђивати обалу на Црном и Азовском мору, саопштила је прес служба украјинске морнарице.
„Данас, 23. новембра, на броду ‘Оушн гранд’ из Балтимора у држави Мериленд, САД, у Украјину су стигла два чамца класе ‘Ајланд’ – „Фастов“ и „Суми“. Патролни чамци украјинске морнарице на теретном броду прешли су хиљаде миља и ушли у територијалне воде Украјине“, наводи се у саопштењу објављеном на Фејсбуку.
Прес служба додаје да је крајња станица трговачка лука Одесе, затим ће се извршити царинска контрола у луци, истовар, вуча до базе и припрема за употребу након дугог транспорта. Ускоро ће на чамцима бити подигнута поморска застава Украјине и они ће под украјинском командом „почети свој борбени пут за осигуравање поморске безбедности“ у водама Црног и Азовског мора.
„Захвални смо америчким партнерима на дугорочној континуираној подршци коју пружају Украјини... Помажући у заштити суверенитета и територијалног интегритета Украјине, Сједињене Америчке Државе на челу консолидоване светске заједнице штите демократске вредности ​и трансатлантску безбедност“, изјавио је командант украјинске морнарице Алексеј Неижпапа.
Чамци класе „Ајланд“ су брзи патролни чамци обалске страже Сједињених Америчких Држава намењени за патролирање и операције трагања и спасавања у приобаљу. У септембру 2018. САД су два оваква чамца предале украјинској морнарици. Како је пренео Си-Ен-Ен, позивајући се на званичника америчког Министарства одбране, чамце је Украјина купила у оквиру програма продаје неискоришћене војне технике и имовине другим државама.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала