- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Антонов о новим америчким санкцијама против „Северног тока 2“: Нелојална конкуренција

© Пресс-служба Минобороны РФ / Уђи у базу фотографијаАмбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов
Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов  - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Нове америчке санкције против „Северног тока 2“ су манифестација нелојалне конкуренције, изјавио је амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов.
„Дијалог кроз санкције је неприхватљив и крши међународно право. Све покушаје против руског извоза нафте и гаса у Европу видимо као нелојалну конкуренцију која подрива принципа слободног тржишта“, наводи се у саопштењу Антонова објављеном на Фејсбук страници амбасаде.
Он сматра да „америчка администрација, било да су републиканци или демократе у питању, већ неколико година покушава да отежа руско-европску енергетску сарадњу“.
„У Вашингтону су прво хтели да спрече завршетак изградње гасовода. Нису успели, магистрални гасовод је постављен и спреман за пуштање у рад. Сада овде покушавају да то одложе. И све то уз истовремено позивање Русије да повећа испоруке енергената у Европу како би се минимизирале последице кризе са горивом“, констатовао је амбасадор.
С тим у вези, Антонов је истакао да Москва категорички одбацује оптужбе на свој рачун „у погледу руске енергетске политике“.
„Такве изјаве показује непоштовање Сједињених Америчких Држава према својим савезницима који су спремни на изградњу дугорочне обострано корисне сарадње са нашом земљом. У пракси смо показали да смо поуздани партнери у енергетској сфери“, додао је.
Раније је државни секретар САД Ентони Блинкен саопштио да је америчка администрација увела санкције за два брода и једну компанију која је повезана са Русијом, а који учествују у изградњи гасовода „Северни ток 2“.
Гасовод „Северни ток 2“ полази од обале Русије преко Балтичког мора до Немачке и чине га два крака укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње. Његова изградња завршена је 10. септембра. Тренутно је у току процес сертификације компаније „Норд стрим 2 АГ“ као независног оператора гасовода.
Против изградње и експлоатације гасовода активно се залажу Сједињене Америчке Државе, које промовишу свој природни течни гас у ЕУ, као и Украјина која се плаши да ће изгубити транзит.
Москва је више пута позивала да се прекине са политизацијом ситуације, подсећајући да је овај пројекат користан не само за Русију, већ и за Европску унију. Што се тиче очувања украјинског транзита, руско руководство је више пута изразило спремност да настави испоруке, али само ако то буде економски изводљиво.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала