- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Белорусија: Пољска против миграната користила експлозивне пакете и сузавац

© Sputnik / Дмитрий ВиноградовОграда и бодљикава жица на пољско-белоруској граници
Ограда и бодљикава жица на пољско-белоруској граници - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Гранични комитет Белорусије оптужио је пољске снаге безбедности за коришћење експлозивних пакета и сузавца против миграната.
„Током ноћи 23. новембра група странаца је, док су пољске снаге безбедности покушавале да их протерају, одбила да оде у Белорусију и остала у близини пољске ограде, настављајући да тражи азил у Пољској. Како би растерали избеглице, пољски војници су употребили експлозивне пакете, који су пребацивали преко граничне линије на територију Белорусије, и сузавац“, саопштила је прес служба белоруског Граничног комитета.
Белоруски граничари су истакли да „таква дејства имају за циљ изазивање агресивног одговора избеглица и стварање предуслова за још једну провокацију на граници“.
„Ово није први пут да Пољска користи специјална средства на граници против ненаоружаних људи. Употреба експлозивних пакета, шок-бомби, водених топова и гаса од стране Пољске крши међународно право и представља директну агресију на рањиве групе избеглица“, наглашава се у саопштењу.

Мигрантска криза

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и скоро десет дана је провело у пограничној зони. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Мигранти су се 17. новембра повукли са саме границе и смештени су у транспортно-логистички центар, где им је белоруска страна организовала преноћиште, док се део вратио у камп у шуми у близини границе.
Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната из земаља Блиског истока и Африке на граници са Белорусијом и оптужују Минск за стварање мигрантске кризе. Минск демантује све оптужбе. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће спречавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала