- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Син Звездине легенде полако постаје ноћна мора америчких звезда

© AP Photo / Ariel SchalitДени Авдија
Дени Авдија - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Дени Авдија, талентовани израелски кошаркаш, у другој сезони у НБА лиги игра феноменалну одбрану и један је од најважнијих играча у ротацији Вашингтон Визардса – тренутно екипе са врха Источне конференције.
Авдија је пре две године био сматран за једног од највећих талената европске и светске кошарке, али за сада офанзивно није успео да покаже сав таленат.
Пре годину дана изабран је са деветог места на Драфту, што су многи протумачили као „крађу“ за Визардсе јер се недељама пре тога говорило да би могао да заврши и међу пет кошаркаша на НБА драфту.
Вашингтон га је сачекао на деветом месту, изабрао га је и данас убира плодове сјајних игара бившег српског кошаркаша Зуфера Авдије.
Дени Авдија, лево, у дуелу са Немањом Бјелицом - Sputnik Србија, 1920, 14.11.2021
СПОРТ
Авдија поново одушевио Американце /видео/
„За тако младог играча јако доприноси нашој игри. Сјајно чува играче, потцењен је скакач... Игра на прави начин“, рекао је Кајл Кузма, саиграч Авдије из Визардса.
Авидијин допринос игри Визардса не може да се види кроз обичну статистику, а о томе је писао и амерички новинар Мајк Шмиц који је означио младог Израелца као кључ добрих игара екипе из престонице Сједињених Америчких Држава.
„Авдија улази са клупе и одмах преузима најбоље противничке кошаркаше – од Јаниса Адетокумба, преко Кевина Дурента, Џејмса Хардена, Брендона Инграма, а често успешно успе да испрати и ниже, експлозивније бекове попут Џа Морента и Фреда Ванвлита“, пише Шмиц у тексту за ЕСПН.
Двадесетогодишњи Израелац није имао најбољу прву годину у НБА, било му је потребно времена да се прилагоди на америчку кошарку, а чињеница је и да је играо у неорганизованој екипи у којој су Расел Вестбрук и Бредли Бил чинили посао тежим саиграчима, уместо да буде обрнуто.
Прошлог лета ситуација се променила, отпуштен је тренер Скоти Брукс, на његово место доведен је млади Вес Анселд из Денвера, док је Вестбрук трејдован у Лејкерсе.
Визардси су преко ноћи променили идентитет, од екипе која има најгору одбрану у лиги дошли су до тога да им је дефанзива једна од најбољих у лиги.
Изабраници Анселда јуниора играју сјајну тимску одбрану, нешто што је било непојмљиво претходних година, а јако важан део свега је Авдија који има најбољи дефанзивни рејтинг од свих играча у екипи.
Авидијина одбрана посебно је импресивна када чува 1-на-1 играча, што је и Шмиц аргументовано објаснио.
„Спада међу 13 кошаркаша који су барем 45 пута бранили изолацију (напад противничких екипа за једног играча) и налази се на првом месту по броју одбрањених поседа, испред Евана Моблија и Бема Адебаја. Авдија игра позицију комбо-крила који сви тимови желе да имају у екипи. У стању је да игра и брани четири до пет позиција на терену, а то му омогућава солидна комбинација брзине, снаге и дисциплине“, наводи Шмиц.
Можда се допринос младог Изреалца не налази у традиционалној статистици, пошто за 22 минута на терену бележи шест поена, шест скокова, асистенцију, и једну блокаду, али зато напредна то показује.
Напредна статистика одавно се масовно користи да би се доказао утицај једног или више кошаркаша на игру, те се у Авидијином случају то кристално јасно види.
На 100 поседа, Вашингтон Визардси примају 11 поена мање када је Авдија на терену, тера противнике на лошије шутеве и више изгубљених лопти.
„Авдију су у првој години арбитри често кажњавали за претерану агресивност, користивши нешто више тело и снагу, али како су се ове године променила правила и како се допушта чвршћа игра, тако је и Изреалац профитирао“, додаје Шмиц.
Двадесетогодишњег Изреалца похвалио је и Анселд који је више пута у досадашњем делу сезоне истакао да ће добијати још више минута ако буде наставио са оваквом игром.
Авдија има велику утицај на терену, али оно што се заборавља јесте да је још бољи момак ван терена. Уосталом долази из такве породице, отац му је Зуфер Авдија један од најфинијих људи у свету спорта и види се да је доброту пренео и на сина.
О томе је причао и амерички кошаркаш Кајл Кузма – саиграч Авдије у Вашингтону.
„Дени је добро, слатко дете. Претпостављам да се у данашње време не користи толико термин јер се сматра 'меканим'. Али ако ме питате о некоме као човеку, бити сладак је највећи могући комплимент. То значи да је фин, неко са ким можете да причате, неко ко брине. То је ретко данас и јако је освежавајуће да имате таквог момка око вас“, казао је Кузма.
Авдија је далеко од испуњавања пуног потенцијала, далеко је и од најбољих на својој позицији, али јако је близу најбољег дефанзивца на својој позицији, а то је комплимент са којим не може да се похвали много двадесетогодишњака.
У годинама испред унапредиће и нападачку игру, пошто поседује таленат и има сјајну радну етику, и онда ћемо о Денију причати као о једном од најбољих играча на својој позицији, а можда и у НБА.
Далеко је од таквог статуса, али има само 20 година и биће уживање пратити у каквог ће се играча развити.
Авдија поново одушевио Американце /видео/
Однео је заставу Србије у Вашингтон и показао се Америци – чак и против „чудовишта“ /видео/
Авдија представљен у Вашингтону – са српском заставом /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала