- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Како решити проблеме са синусима уз помоћ биљака

© Depositphotos.com / 5PHЧај са лимуном, медом и ђумбиром
Чај са лимуном, медом и ђумбиром - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Упала синуса или синузитис је веома честа појава и скоро да је свако бар једном имао проблема са синусима у виду бола, отечености, запушености носа. Неке од лековитих биљака, попут босиљка и ђумбира - могу бити од помоћи.
Синуси су заправо шупљине које се налазе у нашој лобањи, испуњене су ваздухом, и у њима се производи слуз којом се испирају алергени и све друге честице које се налазе у носу. Када дође до отока ткива синуса, онда се тај ваздух и слуз затварају, синуси су запушени, и долази до инфекције, самим тим и бола.
У борби са тим проблемом, биљке могу да помогну на неколико начина, а један од најефикаснијих је инхалација.
„Можемо да користимо суве биљке за инхалацију. Треба нам рецимо једна шака хајдучке траве, коју ставите у литар кључале воде, и онда се напаравате над том паром која из ње излази и која је богата тим етарским уљем које делује противупално", рекао је за РТС народни травар и новинар Момчило Антонијевић.
Додаје да се за инхалацију могу користити и есенцијална уља од којих препоручује еукалиптусово и нанино уље, а уља бора и лимуна су посебно препоручљива за борбу са секретом и избацивањем слузи.
„Потребно је литар воде, ставите две, три, четири капи етарског уља, и удишете ту пару неколико минута, а важно је да затворите очи, посебно ако у мешавину улази нана", каже Антонијевић.
За здравље синуса, препоручљив је и чај од ђумбира, који може да се гаји и код нас, иако је тропска биљка.
„За чај може да се користи свеж или сушени ђумбир. Ако имамо сушени, једна кафена кашичица се прелије шољом кључале воде, промеша се, остави се да одстоји два, три минута и попијете", објаснио је Антонијевић.
Чај од свежег ђумбира припрема се тако што се узме комад ђумбира величине палца, који се насецка и не мора да се ољушти. Ако желите, најлакше се љушти кашичицом за кафу. Ставите ђумбир у хладну воду која треба да проври. После кључања у трајању од једног минута, треба склонити са ватре, оставити да стоји десетак минута. Пије се што топлији чај.

Инхалација и босиљак

Осим ђумбира, још једна љута биљка је одлична за проблеме са хроничном упалом синуса, а то је рен.
Антонијевић каже да је и само рендање ове биљке благотворна пракса. Иако може изазвати сузе, препорука је да се рен ренда током седам дана, а може се по мало наренданог рена појести.
За главобоље које прате упалу синуса, добар избор за инхалацију је босиљак.
„Једна шака листова босиљка иде на литар кључале воде за инхалирање. А можете и да пијете свакодневно чај од листа босиљка, он је врло пријатног укуса, радо га пију и деца. Једну супену кашику листова босиљка прелијете шољом кључале воде, промешате, поклопите, оставите да стоји 20 до 25 минута, процедите, и попијете две до три шоље тог чаја током дана", дао је рецепт Антонијевић.
Наглашава да је овај чај користан и за друге врсте респираторних инфекција.
Још једна биљка које је од помоћи када је у питању упала синуса вирусног порекла је - зова.
Ту је и лековита маслина.
„Постоје капи за нос које се праве од листа маслине и семенки грејпфрута, мало је познато да је грејпфрут изузетно лековита биљка, посебно семенке са снажним антибактеријским дејством. Делује благотворно на јетру. Лист маслине делује противупално. Потребно је две супене кашике осушених листова маслине, које ставите у 200 милилитара воде, додате 20 семенки грејпфрута, пустите да то проври, онда додате кафену кашичицу морске соли, пустите да то ври минут, два, скинете са ватре и оставите да стоји један сат, процедите и користите као капи за нос", испричао је Антонијевић.
Препоручује да се ове капи користе три пута дневно, по 20 капи у сваку ноздрву. Капи треба чувати у фрижидеру, два дана, у чистој сувој флашици са пипетом. За четири, пет дана, наводи Антонијевић, требало би да се осети пун ефекат ових капи на проблеме са синусима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала