- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска спремна за преговоре са Русијом о мигрантској кризи

© Sputnik / Дмитрий ВиноградовПрипадници пољске полиције стоје поред ограде и бодљикаве жице на пољско-белоруској граници
Припадници пољске полиције стоје поред ограде и бодљикаве жице на пољско-белоруској граници - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Варшава је спремна да преговара са Москвом о мигрантској кризи на пољско-белоруској граници, изјавио је пољски министар спољних послова Збигњев Рау за „Пољски радио“.
„Пољска је спремна за преговоре са Руском Федерацијом, међутим, преговори који се тичу Белорусије и пољско-белоруских односа, белоруске будућности треба да се воде, по нашем дубоком уверењу, са белоруском опозицијом“, рекао је Рау.
Он је, при томе, напоменуо да је Пољска спремна да са актуелним белоруским властима разговара само о „техничким“ питањима.
„За техничка питања отворени смо за преговоре са актуелним белоруским властима, али само на техничком нивоу“, истакао је министар.
„А питања политичке будућности Белорусије треба препустити, и то је важан циљ пољске политике, онима којима белоруско друштво верује“, додао је он.

Мигрантска криза

Мигрантска криза на граници Белорусије са Летонијом, Литванијом и Пољском, куда су се од почетка године упутили мигранти, заоштрила се 8. новембра. Неколико хиљада миграната дошло је до белоруско-пољске границе и скоро десет дана је провело у пограничној зони. Неки од њих покушали су да уђу у Пољску разбијајући ограду од бодљикаве жице. Мигранти су се 17. новембра повукли са саме границе и смештени су у транспортно-логистички центар, где им је белоруска страна организовала преноћиште, док се део вратио у камп у шуми у близини границе.
Земље Европске уније оптужују Минск за намерну ескалацију кризе и позивају на увођење санкција. Председник Белорусије Александар Лукашенко сматра да су за ову ситуацију криве саме западне земље, због чијих дејстава људи беже од рата.
У последње време Литванија, Летонија и Пољска јављају о расту броја приведених илегалних миграната из земаља Блиског истока и Африке на граници са Белорусијом и оптужују Минск за стварање мигрантске кризе. Минск демантује све оптужбе. Белоруски председник Александар Лукашенко изјавио је да Минск више неће спречавати прилив илегалних миграната у земље ЕУ – због санкција Запада за то нема ни новца ни снаге.
Мигранти на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
СВЕТ
„Говоримо истим језиком“: Минск и Варшава заједно траже решења за мигрантску кризу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала