- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Рудари спремни да проведу ноћ испред Владе ФБиХ, обустављена производња угља у свим рудницима

© Фото : Јутјуб/RTRS vijestiПротест рудара, БиХ
Протест рудара, БиХ - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Радници из седам рудника у Федерацији Босне и Херцеговине, који послују у оквиру Електропривреде БиХ, окупили испред зграде Владе ФБиХ где протестују незадовољни својим положајем.
Испред Владе ФБиХ налази се више од 500 рудара који протестују и блокирају саобраћајнице.
Рудари се спремају да проведу ноћ на улици и платоу испред зграде Владе ФБиХ, јавља портал Кликс.
Након готово три сата протеста рудара и запослених у свих седам рудника у Федерацији БиХ, који послују у оквиру Електроприведе БиХ, министар енергије, индустрије и рударства Нермин Џиндић изашао је пред рударе окружен великим бројем специјалаца, под пуном опремом за разбијање демонстрација.
Тај призор рудари су дочекали са великим незадовољством па су кренули према огради и министру. Убрзо је кренуло и гурање рудара и полиције, па је полиција проценивши ситуацију вратила министра у зграду владе.
Рудари свих рудника у Федерацији БиХ отпочели су протест испред зграде федералне владе у Сарајеву паљењем бакљи и интонирањем државне химне.
Рудари су најавили да ће у протесту остати до испуњења захтева.
За то време производња угља је заустављена у свим рудницима у ФБиХ.
Рудари имају осам захтева, везивање радног стажа, контрола калорисања угља у термоелектранама, потпуну реализацију споразума из маја, потпуно поштовање колективног уговора.
Такође, захтевају смену генералног директора Електропривреде и свих директора који су учествовали у утврђивању минималне зараде у износу од 1.000 КМ.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала