- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Спутњик сазнаје: Шта је истина о „корона-хаосу“ на Хиландару

© Фото : Задужбина светог манастира ХиландараПоглед на Хиландар са југозапада, кроз крошње маслина
Поглед на Хиландар са југозапада, кроз крошње маслина - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
На Хиландару нема никаквог хаоса као што преносе поједини медији у Србији, корону има неколико монаха, ни један од њих нема тежу клиничку слику, ситуација је под контролом, сазнаје Спутњик у манастиру.
Посете манастиру Хиландар на Светој гори забрањене су од недеље 21. новембра, зато што је неколико монаха заражено корона вирусом.
Процедура на Светој гори је таква да се, код првог случаја позитивног на овај вирус, манастир затвара за посетиоце. Од марта прошле године у српском манастиру било је неколико болесних, али то су били гости.
Како сазнајемо, од почетка пандемије до овог последњег таласа, корону је имао само један монах коме је болест констатована током боравка у Београду, па се ту и лечио.
Сада заражени монаси на Хиландару имају сталну негу лекара и техичара, реч је о дежурним лекарима, добровољцима из Србије и Републике Српске, члановима Лекарске коморе Србије. Лекари који лече монахе су и чланови Хиландарског лекарског друштва.
„Тренутно овде борави лекар који има искуство у третирању пацијената заражених короном, који је боравио у црвним зонама последњих годину и по, са њим је и медицински техничар. Имамо све лекове предвиђене протоколом за амбулантно лечење корона вируса“, кажу нам извори блиски братству Хиландара.
У Светој српској царској лаври тренутно бораве и радници који обнављају кров Дохије. Сви су јутрос тестирани, нико од њих није позитиван на корона вирус.
Извор Спутњика из Хиландара није желео да коментарише вакцинални статус монаштва, јер је реч о личној ствари.
Како сазнајемо, вакцинација није услов за раднике, али они морају да буду негативни када улазе у Грчку, али обављају и ново тестирање када улазе на тло Свете Горе.
Игуман Хиландара Методије у трону поред Богородице Тројеручице - Sputnik Србија, 1920, 23.09.2021
СРБИЈА
Зашто је закон за Хиландар који доноси Србија — историјски
Поглед на Хиландар са југозапада, кроз крошње маслина - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2021
Обнова Хиландара после пожара: Познато када ће бити завршена реконструкција светиње
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала