- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Упозорење из Пекинга за Вилњус: Кина може згњечити Литванију као муву

CC BY-SA 2.0 / AK Rockefeller / China IndusryКина - илустрација
Кина - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Пратите нас
Кина не би требало да посвећује превише пажње Литванији, јер је може „згњечити као муву“, пише кинески портал „Глобал тајмс“ у контексту отварања дипломатског представништва Тајвана, који Пекинг сматра својом територијом, у Вилњусу.
„Литванија је само кловн који имитира храброст и оданост. Кина ће јој, без сумње, нанети озбиљну штету, али не би требало да се концентришемо на борбу против тако мале државе“, наводи се у чланку.
Према мишљењу кинеских новинара, њихова земља треба да посвети више времена силама које стоје иза Литваније, односно Европској унији и Сједињеним Америчким Државама.
„Пекинг може мирно да одлучи како да казни Вилњус. То би требало да натера Литванију да осети штету и да јој демонстрира статус Кине као велике силе. Међутим, то не би требало да угрози наше интересе и стратегију на међународној арени у целини“, закључује се у чланку.
Подсетимо, упркос одлучним протестима Пекинга, у Литванији је 18. новембра отворено представништво Тајвана. Ова одлука је узнемирила Кину који сматра да је потез Вилњуса кршење принципа њеног територијалног интегритета као и мешање у унутрашње послове земље. Кинеске власти су снизиле ниво дипломатских односа са балтичком државом на ниво отправника послова због чека је Вилњус изразио жаљење. Литванија поручује да је откривање представништва Тајвана засновано на економским интересима.
Улазак у зграду Европске комисије у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 21.11.2021
СВЕТ
Европска комисија подржала Тајван који је отворио канцеларију у Литванији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала