- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Ускоро ван снаге Ешдаунов закон о забрани располагања имовином

© Sputnik / Лола ЂорђевићМилорад Додик
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да БиХ нема шта да одлучује о имовини ентитета и најавио стављање ван снаге закона Педија Ешдауона о забрани располагања имовином и њено увођење као имовине Републике Српске.
"Ми ћемо десетог донети одлуку да ставимо ван снаге Ешдаунов закон о забрани располагања имовином и ставићемо обавезу да се та имовина ефектно уведе као имовина Републике Српске ", рекао је Додик у Сарајеву.
Он је додао да то право признаје и другом ентитету, као и да не прихвата да се руши Устав БиХ и да се то ставља на ниво БиХ.
"Сада сам предложио да два ентитета и Брчко дистрикт направе споразум и потврде сагласност да имовина која се налази на простору једног ентитета припада том ентитету, оном другом друго, дистрикт припада Брчко дистрикту и ето, то је решење", додао је Додик.
Он је поновио да право на имовину припада ентитетима, те да је Уставни суд БиХ оскрнавио Устав узимајући право да одлучи о томе шта је мериторно, то је апсолутно неприхватљиво.
Указао је да је та прича о имовини део једне стратегије, централизације у БиХ, унитаризације.
"Парламентарна скупштина БиХ се не зове случајно тако, то није класичан парламент и не може он одлучивати о томе. БиХ нема право на имовину", рекао је Додик, те поновио и да ОХР и високи представник не постоје, пренела је РТРС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала