- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Минск: Пољски војници пуцњима „дочекали“ мигранте

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаМигранти поред ограде од бодљикаве жице на белоруско-пољској граници
Мигранти поред ограде од бодљикаве жице на белоруско-пољској граници - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Гранична служба Белорусије саопштила је да су пољски војници отворили ватру како би спречили мигранте да пређу границу.

„Током ноћи, група очајних миграната одлучила је да самостално пређе на територију Пољске. На овај корак су се одлучили јер се налазе у безизлазној ситуацији и не постоје легални начини да поднесу захтев за заштиту у ЕУ. Овога пута су пољски војници дочекали мигранте рафалима из аутоматског оружја“, наводи се у саопштењу, објављеном на сајту белоруске Граничне службе.

Како се наводи, како би спречили могуће провокације белоруски војници су преузели контролу над тим делом територије.
Такође се износе и информације да су се пољски војници поново окрутно односили према мигрантима и да су користили специјална средства како би их отерали, као што су то учинили 23. новембра.

„Двојица миграната су пришли пољској огради како би затражили да поднесу молбу за азил. Никакву агресију мушкарци нису примењивали. Без обзира на мирно обраћање миграната пољски војници су употребили сузавац“, наводи се у саопштењу.

Наводи се да је један од њих, након употребе сузавца, затражио медицинску помоћ.
„Као одговор на његов захтев пољски војници су се насмејали. Други је, снимајући видео, коментарисао шта се догађа и неколико пута позивао пољске војнике да престану са исмевањем. А када им је досадило да слушају молбе за помоћ, цинично су још једном попрскали мушкарца који је тражио помоћ сузавцем уз речи „одлазите“, наводи се у саопштењу.
Белоруска Гранична служба је саопштила да ситуација на белоруско-пољској граници и даље остаје напета.

„Одсуство реакција европских политичара и окрутност пољских служби терају мигранте на очајничке потезе. Пољски војници и даље настављају да користе сузавац против миграната“, пише у саопштењу.

Гранични комитет Белорусије је раније изјавио да су, како би растерали избеглице, пољски војници употребили експлозивне пакете, који су пребацивали преко граничне линије на територију Белорусије, и сузавац“. Ово није први пут да Пољска користи специјална средства на граници против ненаоружаних људи, користили су их и 16. новембра. Употреба експлозивних пакета, шок-бомби, водених топова и гаса од стране Пољске крши међународно право и представља директну агресију на рањиве групе избеглица.
Пољски војници постављају бодљикаву жицу на граници са Белорусијом - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
СВЕТ
Пољски граничари: Мигранти покушавају насилно да пређу границу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала