- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Рударима Федерације БиХ на протесту се придружио бенд „Дубиоза колектив“: Ори се песма /видео/

© Фото : РТРСПротест рудара у Сарајеву
Протест рудара у Сарајеву - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Више од 500 рудара ноћ је провело испред зграде Владе Федерације БиХ у Сарајеву, гдје су претходног дана протестовали незадовољни својим положајем. Током дана рударима се на протесту придружила и музичка група "Дубиоза колектив".
Чланови "Дубиозе колектив" и рудари у заносу певају песму "Фадиле ј**и се, и ти и Влада Федерације".
Договор је да између сваке песме отпевају ове стихове упућене према премијеру и осталим министра федералне владе.
Демонстрантима у Сарајеву се придружила и још једна већа група рудара који су из Тузле стигли распоређени у три аутобуса и неколико приватних возила.
“Ми не одустајемо од својих захтева, нити пристајемо на разговор с надлежнима. Своје смо већ све рекли. Овде остајемо до краја”, казали су рудари.
Како сазнаје портал Кликс, група рудара из Рудника угља у Бановићима ускоро би требала кренути пут Сарајева како би подржали коморате из осталих рудника. Полазак ка главном граду БиХ планиран је у 13 сати.
Федерални министар енергије, рударства и индустрије Нермин Џиндић данас је поново упутио позив синдикатима рудара на преговоре. Нагласио је да је разговор једини начин да дођемо до решења.
Представници Синдиката радника рудника раније су одбили да присуствују састанку у Влади ФБиХ који је сазвао премијер Фадил Новалић.
На састанку премијера ФБиХ, министара и директора концерна Електропривреде БиХ, који је почео у поноћ, а завршен око 2 сата, формиран је преговарачки тим за разговоре са представницима рудара.
Новалић је изразио жаљење што представници рудара нису дошли и што није могао, како је рекао, из прве руке чути шта их је довело на протесте испред Владе, преноси РТРС.
Подсећамо, око 7.000 рудара из свих седам рудника у Федерацији БиХ обуставило је производњу. Протестују због примене нових правилника о раду и учинку, који знатно смањује основну плату рудара, копача и багериста.
Рудари из Креке, Бановића, Брезе и других рудника из састава концерна Електропривреде БиХ траже да буду стављени ван снаге правилници о раду и радном учинку који основну плату са садашњих 850 смањује на 570 конвертабилних марака.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала