- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нова влада Немачке формулисала будућу политику према Русији

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаЗграда Рајхстага у Берлину
Зграда Рајхстага у Берлину - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Нова немачка влада спремна је за конструктиван дијалог са Русијом и напомиње да су односи Берлина и Москве „дубоки и мултилатерални“, наводи се у тексту коалиционог споразума у коме су набројене главне тачке дневног реда будуће владе Немачке, преносе немачки медији.

„Русија је важан међународни субјекат. Схватамо значај стабилних односа и настављамо да тежимо ка томе. Спремни смо за конструктиван дијалог“, прецизирано је у документу.

Нова немачка влада полазиће од заједничке и доследне политике према Русији у оквиру Европске уније, додаје се у тексту.
„Поштујемо интересе наших европских суседа, посебно наших партнера у Централној и Источној Европи. Узимаћемо у обзир различиту перцепцију претњи и усредсредићемо се на заједничку и доследну политику ЕУ према Русији“, наводи се у документу.
Истиче се да нова немачка влада жели да побољша сарадњу са Русијом када је реч о питањима као што су водоник, здравствена заштита, клима, животна средина.

Услов за укидање санкција против Русије

Како је прецизирано, укидање санкција против Русије и мирно решавање сукоба у Украјини повезано је са потпуном реализацијом Минских споразума.

„Захтевамо моментално окончање покушаја дестабилизације Украјине, насиља у источној Украјини и незаконите анексије Крима. Пут ка мирном решавању сукоба на истоку Украјине и укидање одговарајућих санкција зависе од потпуне реализације Минских споразума. Залажемо се за решавање замрзнутих сукоба у региону“, наводи се у тексту.

Делимично укидање виза

Такође се истиче да нови кабинет министара Немачке жели да створи могућност за „безвизно путовање из Русије у Немачку за посебно важне циљне групе, на пример за особе млађе од 25 година“.
У коалиционом споразуму не спомиње се „Северни ток 2“, али се наглашава да је „у прелазном периоду природни гас незамењив“, преноси „Бизнис инсајдер“. Странке намеравају да постигну климатску неутралност до 2045. године.
Подсетимо, мандатар за састав нове немачке владе Олаф Шолц потврдио је данас да су три странке - социјалдемократи, либерали и зелени - постигле договор о формирању нове владе, чиме ће се окончати ера дугогодишње владавине канцеларке Ангеле Меркел.
Према писању немачког листа „Шпигл“, заседање Бундестага на коме ће Олаф Шолц бити изабран за новог немачког канцелара одржаће се најкасније 8. децембра.
Гласачи на изборима за немачки Бундестаг - Sputnik Србија, 1920, 27.09.2021
СВЕТ
Ко ће владати Немачком
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала