- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

У Русији произведен нови лаптоп који поуздано чува строго поверљиве податке

© Depositphotos.com / BrianAJacksonСајбер шпијунажа
Сајбер шпијунажа - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Нови лаптоп који је направљен у Русији омогућава да се безбедно чувају строго поверљиви подаци. Лаптоп је пројекат компаније „Роселектроника“ која је део холдинга „Ростех“.

„Компјутер има руски оперативни систем МСВС и модул за поуздано преузимање података ‘Собољ’ који пружа заштиту од неовлашћеног приступа“, навели су у компанији. Према речима произвођача, уређај омогућава безбедан рад са строго поверљивим подацима.

Лаптоп се најчешће користи приликом теренских испитивања технике, војних вежби и операција. У „Роселектроници“ су рекли да ће тежина лаптопа бити смањена за 30 одсто и да неће изгубити на квалитету захваљујући легури магнезијума. Детаљније карактеристике уређаја нису откривене.
Произведен је у фабрици „Луч“ (Зрак) која је део концерна „Сазвежђе“.
Генерални директор фабрике „Луч“ је саопштио да су за овај лаптоп заинтересовани купци из нафтне индустрије. Према његовим речима, компјутер омогућава да се направи поуздана ИТ инфраструктура која не зависи од територијалних или климатских услова.
Средином лета је руска компанија „3Logic Group“ представила лаптоп који може да замени уређаје сличног типа из иностранства. Лаптоп је направљен за државне компаније и комерцијалне организације и није планиран за широку употребу.
Руски вишенаменски ловац Су-75 Шахмат - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
РУСИЈА
Русија показала необичну беспилотну верзију ловца „Шахмат“/видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала