- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Влада у Бечу добила препоруку о усташком окупљању у Блајбургу: Нема места нацизму у Аустрији

© AP Photo / Darko BandicПроусташки скуп у Блајбургу
Проусташки скуп у Блајбургу - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Експертска комисија, која је успостављена са циљем анализе усташког окупљања на комеморацији у Блајбургу, дала је јасну препоруку аустријској влади да тај скуп треба трајно забранити.
Указали су да организатори протеклих година нису предузимали потребан напор у уклањању усташких симбола међу учесницима. Шта више, подстицали су истицање усташких симбола, наводи се у извештају експертске групе.
Величање фашизма, на основу Државног споразума Аустрије, треба забранити, додали су они.
Последња комеморација у Блајбургу одржана је пре две године, због пандемије, и она би могла бити и последња.
Иначе окупљање у Блајбургу организовао је Почасни блајбуршки вод под покровитељством хрватског Сабора.
У анализи скупа у Блајбургу учествовали су експерти Министарства унутрашњих послова, историчари, правници и представници Римокатоличке цркве, а комисија је успостављена 2019. године, након више годишњих усташких ексцеса у Блајбургу.
Министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер истакао је, поводом препоруке Комисије, да се мора забранити сваки покушај ширења десничаско-екстремистичких и ревизионистичких станова на скуповима.
„Такође нацистички и фашистички симболи немају шта да траже на комеморацијама. За величање режима терора нема места у Аустрији“, подвукао је он.
Странка Зелених изразила је задовољство закључком експертске комисије.
„Посебно у Државном уговору Члан 9. јасно указује да се мора спречити свако величање нацизма и сваког облика фашизма. Узимајући то у обзир извештај експерата сматра да се окупљање, такозвана комеморација на Лојпашом пољу, у облику који познајемо до 2019. године мора убудуће забранити. Сада је правни оквир решен, и зелени поздрављају да прослава у Блајбургу не може да се третира као комеморација", истакла је посланица зелених Олга Фоглауер.
Експертска комисија у свом извештају указује и да натписи као што су "Част и слава палој хрватској војсци, мај 1945" и амблеми на два спомен обележја у Блајбургу треба да буду уклоњени.
"Натписи и амблеми не служе сећању, већ величању фашистичког усташког режима и његових војника", оцена је експерата.
Симболи на спомен обележјима су у супротности са законом о забрани нацистичких обележја, јер се користе симболи једне јединице СС дивизије, конкретно је реч о грбу НДХ, навели су они.
Аустријска влада ће, с тим у вези, проширити закон о забрањеним симболима са, поред већ забрањених усташких симбола, симболима ХОС-а, пренео је Танјуг.
У Бечу се подсећа да ХОС није био само име усташке војске, већ и паравојна јединица 1991-1993, која упада у очи због директних и позитивних изјава у вези са хрватским фашизмом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала