- Sputnik Србија, 1920
ДРУШТВО
Занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, Русије и остатка света

Од 1. јануара 300.000 динара за прво дете

CC0 / Pixabay / Беба
Беба - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите насTelegramOdyssey
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће држава од 1. јануара за свако прворођено дете одмах уплаћивати 300.000 динара, уместо досадашњих 100.000 динара.
"Стопа родности у Србији је тек нешто мало више од 1,5, а потребно нам је за просту репродукцију најмање 2,15. Ми смо све старији и наш напредак у будућности ће зависити од тога колико можемо демографским мерама да постакнемо наталитет. Од 1. јануара за свако прворођено дете држава ће одмах уплаћивати 300.000 динара, уместо досадашњих 100.000 динара", рекао је Вучић.
Што се другог и трећег детата тиче, Вучић је подсетио да је до сада важило правило да за друго дете следи помоћ од две године по 10.000 месечно, за треће дете по 12.000 динара месечно 10 година, а за четврто 10 година по 18.000 динара месечно.
Како каже, сада ће бити промена у Закону о поридици и биће значајно увећаноа помоћ државе за друго дете, јер је то прекретница за родитеље.
"То ћемо вас обавестити у наредних 15 дана. За прво дете нам је била промптна, брза мера, посебно за сиромашније грађане, која треба да им буде једна подстицајна мера", навео је он.
Подсетио је да и градови дају за прво дете по 100.000 или 150.000 динара, тако да ће за прворђено дете родитељи добити око 4.000 евра.
Додао је да ће изменом Закона о породици посебно бити регулисано питање студенткиња и студената који желе да остваре своје родитељске потребе.
„Пошто данас мајке рађају прво дете у 30 години, морамо да покушамо, јер тиме губимо целу генерацију, да мотивишемо студенте, младе жене и мушкарце да не беже од рађања деце. За студенте доносимо меру да уколико девојка затрудни и роди дете за њу не важе испитни рокови, исто тако и мушкарца, оца, који је студент. Одредићемо рокове да факултете морају да заврше до 26 године живота, а Медицински факултет до 28 године. Тиме добијамо да не морају да паузирају због рођења детета и пропуштају испитне рокове, већ ће моћи увек да полажу без додатних трошкова и обнове године“, објаснио је Вучић.
Казао је да се разговара и о другим мерама, а најважнија је помоћ у куповини стана.
„Ту меру везујемо за мајку, како не би дошло до злоупотребе. Држава ће помоћи у куповини станова бесповратним средствима, а право својине иде на мајку. Даваћемо између 10.000 и 20.000 евра на поклон, са циљем мотивисањем младих да изађу из родитељских кућа, јер ако седе до 40 у кући са родитељима мали су изгледи да заснују породицу“, рекао је он.
Вучић је указао да само мера повећања помоћи за прворођено дете кошта државу 5,7 милијарди динара, односно 50 милион евра на годишнејм нивоу.
Међутум, истиче да су то мере које ће треба да подстакну наталитет што је важно за државу и нацију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала