- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Истражујемо: Како грађани Србије да користе зелени ковид пасош широм Европе

CC BY 2.0 / Marco Verch / Flickr / Пасош и потврда о вакцинацији
Пасош и потврда о вакцинацији - Sputnik Србија, 1920, 24.11.2021
Пратите нас
Признавањем зеленог сертификата из Србије у ЕУ грађанима наше земље омогућено је да преко еУправе изваде европску здравствену потврду, чији „кју-ар“ код је препознатљив у систему очитавања ЕУ. Тако Срби више немају проблем да докажу да су здрави на границама земаља које тај сертификат признају, али то нужно не значи да ће моћи да их пређу.
Дигитални зелени сертификат ЕУ грађани Србије могу да набаве на сајту еУправе, а у току ове недеље биће омогућено да га добију и на шалтерима Поште. Грађани добијају засебан документ за сваку примљену дозу вакцине, ПЦР или антигенски тест или прележан вирус корона. Сваки документ има свој „кју-ар“ (QR) код који садржи комплетне информације о носиоцу.

Ни зелени сертификат није увек гаранција

Грађани би приликом путовања са собом требало да понесу све документе које добију у папирној или дигиталној форми, јер од земље у коју иду зависи да ли ће граничари у обзир узети време протекло од опоравка од ковида 19, неку од доза вакцине или ПЦР тест не старији од 72 сата, односно антигенски не старији од 48 сати.
Да би прешли границу, грађани пре пута, осим сертификата, морају да понесу и пасош и провере да ли испуњавају и остале услове уласка у државу, попут оног да су примили вакцину коју та земља признаје или да су у безбедном временском оквиру након опоравка од ковида 19. Услови чланица ЕУ се разликују, а могу да се провере на линку: https://reopen.europa.eu/en.

„У многим земљама ЕУ доза вакцине која важи се орочава на 210 дана, тј. седам месеци. Ако сте примили две кинеске вакцине, а трећи пут ‘Фајзерову’, ви ћете на очитавање дати само последњу. На том сертификату пише да је то трећа доза, али се не помиње које сте вакцине примили пре те“, појашњава директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић.

Чак и када пређу границу, грађани са сертификатом могу да наиђу на ограничења. Пословање појединих угоститељских објеката у ЕУ није усаглашено с епидемиолошким мерама државе, па неки локали гостима не признају вакцину коју је одобрила власт.
„У Аустрији смо, рецимо, имали те ситуације, да држава признаје све вакцине, ви дођете, али одређени хотели не прихватају, на пример, ‘Спутњик Ве’ и ‘Синофарм’, него инсистирају да имате ПЦР тест. На те ствари не може да се утиче нити то може негде да се провери, али тога нема много. Било их је мало и у Француској, али у земљама за које постоји интересовање: Грчкој, Турској, Мађарској и региону, није било таквих проблема“, открива Сеничић.
© AP Photo / Yorgos KarahalisНеки угоститељски објекти у ЕУ гостима не признају вакцину коју је одобрила власт.
Ковид сертификат - Sputnik Србија, 1920, 23.11.2021
Неки угоститељски објекти у ЕУ гостима не признају вакцину коју је одобрила власт.

Куда на скијање

На питање где наши грађани тренутно могу да оду на скијање, Сеничић одговара да се избор своди на Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Словенију и Србију.
„Бугарска која је нама занимљива за скијање, и даље је затворена. Још увек нас држе на црвеној листи. Најаве су да ће се, уз протоколе за вакцинисане и оне с тестовима, отворити око 15. децембра, али то није сигурно. Може да се иде и у Аустрију, али је тамо ‘локдаун’. Питање је да ли може да се скија“, предочава Сеничић за „Спутњик“.
Осим у земљама ЕУ, европски дигитални зелени сертификат важи и у Албанији, Андори, Јерменији, Швајцарској, Грузији, Израелу, Лихтенштајну, Молдавији, Монаку, Мароку, Северној Македонији, Норвешкој, Панами, Сан Марину, Турској, Украјини, Великој Британији, Ватикану, на Фарским Острвима, Исланду, Новом Зеланду и у Србији.
Ковид сертификат - Sputnik Србија, 1920, 19.11.2021
ДРУШТВО
Почело издавање: Грађани Србије могу да добију ковид сертификате за ЕУ
Ковид сертификат - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
ДРУШТВО
Шта за путнике из Србије значи најновија одлука ЕУ
Ковид пропуснице на апликацији мобилног телефона - Sputnik Србија, 1920, 15.11.2021
ДРУШТВО
Одлучено: ЕУ признала ковид сертификате Србије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала