- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ФБиХ обележава Дан државности, за РС је то „лажни празник“

CC0 / Photo by Markus Winkler from Pexels / Застава Босне и Херцеговине
Застава Босне и Херцеговине - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Федерација БиХ данас обележава Дан државности БиХ, у том ентитету је нерадан дан, а реч је о празнику који Република Српска не признаје, јер тај, као и неки други датуми који се обележавају у том ентиету, нису усаглашени на нивоу државе БиХ и не постоји закон о празницима.
Уобичајено, министарка спољних хпослова у Савету министара БиХ Бисера Турковић је и ове године послала упутство дипломатским представништвима у БиХ на који начин треба да поступају на овај празник, али су јој амбасадори из реда српског народа поручили да је реч о "лажном празнику", који они неће обележавати.
Турковић је, наиме, пре три дана позвала сва дипломатско-конзуларна представништва БиХ да тај датум обележе у духу, како је навела, темељних вредности ЗАВНОБИХ-а, и у складу са епидемиолошким мерама и наредбама у земљама пријема, "пригодно и достојанствено".
Политичко Сарајево је 25. новембар прогласило празником, када је првим заседањем Земаљског антифашистичког већа народног ослобођења Босне и Херцеговине (ЗАВНОБиХ) 1943. у Мркоњић Граду обновљена државност БиХ.
Српски кадрови у дипломатско-конзуларној мрежи поручили су Турковићевој да "не желе да обележавају лажни празник", који није усаглашен на нивоу државе.
Амбасадор БиХ у Москви Жељко Самарџија поручио је Турковићевој да издаје самовољне инструкције и да ниједан Србин не би и неће је послушати.
"Председништво је по Уставу задужено да води спољну политику. А знамо да око 25. новембра не постоји сагласност, око 1. марта не постоји сагласност јер просто немамо календар празника на нивоу БиХ. Онда такве инструкције и позиви постају беспредметни и чист вишак, компликују додатно ионако сложене односе", навео је Самарџија, пренели су бањалучки медији.
Амбасадор БиХ у Грчкој Милица Ристовић Крстић подсећа да ово није први пут да Турковићева шаље директиве амбасадорима захтевајући обележавање празника који то није.
"Министарка иностраних послова у Савету министара сваке године позива на прослављање такозваног Дана независности и Дана државности,", каже Крстић и додаје да се Турковић на тај начин показује очигледну намеру "да понизи и угњетава српски народ".
"Неки датуми које министарка форсира да обиљежавамо нама евоцирају успомене на не тако лепе догађаје. И на трауматичне догађаје из претходног грађанског рата у БиХ. Један од љих је 1. март. За нас Србе то је дан када је против наше воље изгласана на референдуму независност и сви врло добро знамо да Срби нису тада гласали. Дакле они прослављају датум када смо ми прегласани", навела је Крстовић.
Једноентитетски празници које проглашава Федерација празници су провокација, каже амбасадор БиХ у Јапану Синиша Берјан. На те провокације Срби одговарају јединственим негирањем.
"25. новембра амбасада БиХ у Јапану ће нормално радити и нећемо организовати никакве активности. Ово је само један у низу покушаја наметања државних празника око којих не постоји консензус три конститутивна народа и на државном нивоу заправо никад није ни усвојен закон о празницима", навео је Берјан.
И амбасадор БиХ у Хрватској, Александар Врањеш процењује да је министарка Турковић остала у некадашњој, како каже, "Алијиној републици БиХ".
Намеће законе који су тада важили само за Бошњаке, али Срби, истиче Врањеш, неће одговорити на лажну политику Бисере Турковић: "Инструкција Турковићеве не представља никакав облигаторни документ за шефове дипломатско-конзуларних представништава него квазиполитички покушај стварања континуитета са Алијином републиком БиХ чија је Турковићева била амбасадор."
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала