- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Груба грешка“: Украјина захтева од Шпаније да повуче уџбенике у којима је Крим руски

© Sputnik / Алексей Филиппов / Уђи у базу фотографијаКомпанија "Епл" обележила Крим као руску територију
Компанија Епл обележила Крим као руску територију  - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Амбасада Украјине у Шпанији захтева од локалних власти да повуку тираж уџбеника за децу школског узраста у којима се Крим приказује као део Русије.

„Амбасадор Сергеј Погорелцев се обратио министру за образовање Шпаније Пилару Алегриju Континентu поводом грубе грешке која се налази у уџбеницима ‘Социологије’ за ученике 2. разреда средње школе у издању ‘Еделвивес’ у којима је Крим приказан као део Русије. Тражено је да се повуче целокупни тираж уџбеника из образовних институција у Шпанији и захтевано је да Министарство образовања Шпаније у будућности не одобрава ове уџбенике“, саопштено је на Фејсбук страници амбасаде.

Након што је Крим постао део Русије након референдума у марту 2014. године, у разним земљама Европе се Крим означава као део Русије против чега је Кијев.
Током 2016. године уџбеници са руским Кримом су објављени у Немачкој. Након обраћања украјинских дипломата, уџбеници су заплењени и прекинуто је њихово штампање. Руски Крим се 2017. године нашао у једном уџбенику из Велике Британије. Такође су 2018. године произвели дечију друштвену игру у којој је карта Украјине била направљена без Крима. Током 2020. године у Естонији је штампана карта Крима који је у саставу Русије. Карта Украјине без Крима је 2021. године пронађена у два украјинска уџбеника историје у издању издавачке куће „Грамота“.
Подсетимо, Украјина и даље Крим сматра својом привремено окупираном територијом. Москва је више пута изјављивала да су становници Крима демократски, у потпуној сагласности са међународним правом и Повељом УН, гласали за поновно уједињење са Русијом. Према речима руског председника Владимира Путина, питање Крима је „коначно решено“.
Име Крим потиче из татарског језика и означава тврђаву и стене - Sputnik Србија, 1920, 22.11.2021
РУСИЈА
Крим о наводима да Москва „припрема напад“ на Украјину: Лаж и антируска пропаганда
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала