- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Љубинка Милинчић: Србија би могла добити бољу цену гаса од Молдавије

© Sputnik / Лола Ђорђевић Гасовод
Гасовод  - Sputnik Србија, 1920, 25.11.2021
Пратите нас
Главна и одговорна уредница Спутњика Србија Љубинка Милинчић сигурна је да ће током данашњег састанка српског председника Александра Вучића и руског председника Владимира Путина Србија имати резултате какве жели.
Он је истакла да се не сећа да су биле овако позитивне припреме састанка два председника који је за нас изузетно важан, али и да су из Русије стизале поруке да је ово сусрет пријатеља.
Када је реч о цени гаса која ће бити понуђена Србији, Милинчићева очекује да ће она бити боља од оне коју је добила Молдавија.

"У односу на Моладавију која то више није, ми смо савезник. У цени гаса нису само улогу играли комерцијални разлози, већ и геопполитички, а ми се нисмо учланили у НАТО да би чинили инат Русији нити смо било када радили на њену штету", истакла је Милинчић.

Подсетимо, Молдавија ће у новембру куповати гас од руске компаније „Гаспром“ по цени од 450 долара за хиљаду кубних метара.
Главна и одговорна уредница Спутњика каже да је цена гаса урачунате у све што користимо од цене хлеба па на даље.
"Нама је сваки динар важан, јер би висока цена гаса смањила наш стандард. Они који су веровали да ће им ветар и сунце дати енергију сада морају да плаћају високу цену гаса. Русија као продавац воли да зна да има сигурног купца. Кина је направила уговор на 30 година а Мађарска на 15 година и добили су повољнију цену. Како је најављено Србија би требало да потпише уговор на 10 година", рекла је Милинчић.
Каже да питање да ли ће Европа изабрати руску зиму или гас не би требало да буде тема.
"Нико не жели да му се народ смрзава и још није касно да Европа исправи грешку коју је направила", рекла је за РТС Милинчићева.
Сазнајте и зашто је улогу највећег транзитог снабдевача руским гасом сада преузела Моноголија:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала